sobota, 23 marca 2013

Pasztet z makreli

Pasztet z makreli

Pasztet z makreli wędzonej

Co powiecie na ekspresowy w przygotowaniu pasztet z makreli? Wystarczy zmiksować kilka składników i wstawić go do lodówki. Po kilku godzinach nabiera świetnej konsystencji. Jest niezwykle kremowy, można go rozsmarować na pieczywie lub kroić w plastry. Po przygotowaniu najlepiej przełożyć pasztet do kokilek wyłożonych folią spożywczą. Wówczas będzie go łatwiej z nich wyjąć i utrzymać ładny kształt pasztetu (w żadnym sklepie osiedlowym niestety nie było folii, dlatego mój pasztet  serwowałam w kokilkach). 

Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.

Pasztet rybny przepis


PASZTET Z WĘDZONEJ MAKRELI (BEZ PIECZENIA)

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 wędzona makrela o wadze 300 g
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sok z połowy cytryny
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 50 g miękkiego masła
W rozdrabniaczu blendera umieszczamy mięso ryby. Dodajemy musztardę, chrzan i sok z cytryny. Miksujemy na gładką pastę. Dodajemy sporą szczyptę czarnego pieprzu oraz pokrojone w kostkę masło. Ponownie miksujemy. Masę przekładamy do dwóch kokilek i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (kokilki można wyłożyć folią spożywczą i dopiero wówczas przekładać do niej pasztet. Później należy na chwilę zanurzyć kokilki w ciepłej wodzie i wyjąć pasztet). Podajemy ze świeżym pieczywem. Z podanej porcji otrzymacie dwie kokilki pasztetu. 

*Jeśli chcecie otrzymać pikantniejszy pasztet, dodajcie do niego małą posiekaną szalotkę i dokładnie zmiksujcie. 

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 5 minut.

Szybki pasztet przepis

Pasztet na wielkanoc


12 komentarzy :

  1. pycha ! rybny pasztecik , to jest to ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio jestem fanką domowych smarowideł ;) aktualnie na tapecie mam pastę z suszonych pomidorów

    OdpowiedzUsuń
  3. Dumam już dłuższą chwilę, jak zastąpić masło. Może odrobina majonezu? Alergik krowi na pokładzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybciej spróbowałabym z dodaniem do niego awokado. Nie utrzyma takiej konsystencji, jak przy użyciu masła (więc o krojeniu go raczej nie ma mowy). Ale będzie równie smaczny i do tego zdrowszy.

      Usuń
  4. Zawsze wydawało mi się, że pasztet to wtedy, kiedy sie go upiecze, a pasta jeśli stoi w lodówce. Terminologia jednak nie jest istotna, bo uwielbiam takie smarowidła! A z makreli przede wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasta ma rzadszą konsystencję i nie dasz rady ukroić plasterka pasty.

      Usuń
  5. Fajny pomysł na wykorzystanie makreli:) U mnie dziś też ta rybka, ale jako pasta;) Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. pasztet czy pasta zabieram ze sobą do swojej lodówki i do świeżo upieczonego chlebka :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy pomysł na pasztet:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię pastę z makreli, fajna propozycja, ciekawi mnie ten chrzan (ja nie dodaję).

    OdpowiedzUsuń
  9. Szybki, prosty i rybny? Juz mi sie podoba :) Moze zamiast chrzanu sprobuje wasabi...?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.