środa, 6 marca 2013

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym

Faszerowana papryka przepis

Faszerowana paprykanadziana ryżem, mięsem i warzywami, to świetny pomysł na smaczny i lekki obiad. Przygotowanie dania zajmuje niewiele czasu, całą resztę załatwi za nas piekarnik. Papryki podałam z sosem pomidorowym z octem balsamicznym. 

Papryka nadziewana mięsem przepis

PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM I RYŻEM

Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 papryczka chili, bez pestek, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 150 g ugotowanego ryżu
  • 150 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana w kostkę
  • 1 mała marchewka, obrana, pokrojona w kostkę
  • pół łyżeczki suszonego oregano (lub więcej do smaku)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki parmezanu, startego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 6 szpiczastych papryk
  • sos: 400 g siekanych pomidorów z kartonika, pół małej cebuli, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej), 1 łyżka octu balsamicznego, 1/4 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku), sól i świeżo zmielony pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy 2 minuty. Dodajemy marchew i seler, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy mięso, obsmażamy je przez 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, słodką papryką. Masę mięsną mieszamy z ugotowanym ryżem, dodajemy parmezan, całość w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ścinamy ogonki od papryk, papryki oczyszczamy, napełniamy masą ryżową z mięsem. Przy pomocy wykałaczek spinamy papryki i odcięte części. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30-40 minut, aż papryki będą miękkie. 
Kiedy papryki się pieką, przygotowujemy sos: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulą i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory, ocet, bazylią suszoną (jeśli używamy świeżej bazylii, dodajemy ją pod koniec gotowania), cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zamiast siekanych pomidorów możecie użyć przecieru pomidorowego, wówczas sos należy podgrzewać przez około 5 minut. Upieczone papryki podajemy razem z sosem pomidorowym. 

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

Papryka faszerowana ryżem przepis

11 komentarzy :

  1. Jedno z moich ulubionych dań:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale apetyczne danie! uwielbiam faszerowana paprykę, a biała szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj kocham ja takie rarytasy, szkoda tylko, ze te żółte podłużne papryki można w Irlandii dostać jedynie latem :(

    OdpowiedzUsuń
  4. efektownie:D świetny pomysł:D

    OdpowiedzUsuń
  5. mój wujek zawsze robił podobne , nie przepadam za tym mięsem , ale ogólnie takie faszerowane papryczki są dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też niedawno była taka papryka, co nie znaczy, że nie zjadła bym znowu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie dania z grilla:) jak patrze na te papryczki to mi się lato marzy:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz widzę, zeby ktoś nadziewał szpiczaste papryki .... z reguły są to czerwone lub żółte ... a przyznam, ze wygladają bardzo smakowicie:) .... pozdrawiam Malwi

    OdpowiedzUsuń
  9. zabawne, ja też nigdy nie nadziewałam podłużnej papryki a moim zdaniem wygląda bardziej efektownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają super, bardzo lubię nadziewane papryki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja zawsze robię takie papryczki. Są łagodniejsze a w garnku tzeba je ciasno ułożyć i można dusić na kuchence.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly