wtorek, 19 marca 2013

Nutella domowa

Nutella domowa


Domowa nutella przepis

Domową nutellę przygotowuję od kilku miesięcy. Próbowałam różnych proporcji oraz dodatków. Przepis, który Wam dziś prezentuję najbardziej przypadł do gustu mojemu Połówkowi. Taki krem czekoladowo-orzechowy smakuje wybornie, ma jednak jeden minus. Należy go zużyć w ciągu tygodnia, w składzie znajduje się bowiem mleko. Możecie go wykorzystywać w dowolny sposób, dodawać do owsianki, deserów lub po prostu wyjadać łyżeczką ze słoiczka. 

Krem czekoladowy do chleba

DOMOWY KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY

Składniki (na 2 małe słoiczki):
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 czubate łyżka mleka w proszku
  • 120-130 ml mleka UHT*
  • 100 g gorzkiej czekolady**
  • 50 g mlecznej czekolady
Orzechy układamy w jednej warstwie na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut. Uprażone orzechy zawijamy w ściereczkę i zdejmujemy z nich łupinki (często zdarzają się oporne orzeszki, zalewam je wówczas gorącą wodą i odstawiam na 10 minut, po czym zdejmuję łupinki). Orzechy przekładamy do rozdrabniacza (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem), miksujemy na gładką masę (zajmie to kilka minut). Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę dodajemy na orzechów, miksujemy. Mleko łączymy z mlekiem w proszku i dokładnie mieszamy, umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i od razu zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy. Mleko wlewamy do masy czekoladowo-orzechowej. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Krem będzie na początku  rzadki. Po kilku godzinach w lodówce zacznie gęstnieć. Przechowujemy go w zakręcanym słoiczku przez około 7 dni w lodówce.

* ilość użytego mleka dostosujcie do własnych preferencji
** możecie użyć w całości czekolady gorzkiej. Odradzam robienie nutelli tylko i wyłącznie na czekoladzie mlecznej.

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 25 minut.

Domowa nutella przepis

22 komentarze :

  1. Cos mi sie zdaje, ze nie mialabym problemu ze zjedzeniem sloiczka takiego niebianskiego kremu w ciagu tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki minus to nie minus :) a jedynie wytłumaczenie dlaczego zjadłabym jej tak dużo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej.. ale pysznosci!

    OdpowiedzUsuń
  4. doszukuję się tego minusa, o którym piszesz i nie mogę znaleźć ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, muszę zaserwować taki kremik mężowi. On to opędzluje w dwa dni łyżeczką =P

    OdpowiedzUsuń
  6. no to teraz zajrzałam na noc do Ciebie i ten słoiczek będzie mi się śnił... :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. domowa nutella najzdrowsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudny, prosty przepis w sam raz dla Wiewiórki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę, że u mnie tygodnia by nie przetrwał ;) Pyszny przepis i na pewno wypróbuję ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności! Muszę w końcu zakupić rozdrabniacz, bo takie cuda mnie omijają!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobię na pewno, będzie jak znalazł do naleśników :) A siostra będzie wniebowzięta!

    Zdjęcia są super!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. ponieważ uwielbiam nutelkę, czas zrobić domową :) wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest pyszna :) dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mirabelko, cieszę się, że Ci smakuje :)

      Usuń
  14. Nie dość, że długo się zabierałam za ten przysmak to jeszcze spaliłam pierwszą porcję orzechów ;) Następną zrobię jednak z większą ilością mlecznej czekolady, ale zrobię na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba czas najwyższy wyposażyć się w minutnik ;) Cieszę się, że przypadła Ci do gustu.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb