piątek, 22 marca 2013

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Mazurek bezglutenowy przepis

Dzisiejszy mazurek kajmakowy jest wypiekiem dla leniwych. Jeśli nie macie ochoty na zagniatanie oraz wałkowanie ciasta i chcielibyście w kilka chwil wyczarować mazurek na Wielkanoc, ten przepis jest dla Was idealny. W cieście dominuje smak migdałów, nie zawiera ono także ani grama mąki. Doskonale sprawdzi się na diecie bezglutenowej. 

Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.

Mazurek z masą kajmakową

Mazurek kajmakowy przepis

MAZUREK KAJMAKOWY

Składniki (na blaszkę 20 cm x 20 cm)*:
[przepis własny]
  • 80 g miękkiego masła
  • 30 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli, 100 g zmielonych migdałów (bez łupinek)
  • 200 g bezglutenowej masy  kajmakowej z puszki
  • do ozdobienia: ulubione bakalie (u mnie migdały i skórka pomarańczowa)
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jako i ekstrakt, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy migdały, sól i proszek, dokładnie miksujemy. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 18-20 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do przestygnięcia. Masę kajmakową podgrzewamy, smarujemy nią ciasto. Ozdabiamy wedle preferencji. 

*składniki na spód są idealnie odmierzone do foremki o wymiarach 20cm x 20cm. Jeśli chcecie użyć większej formy, np. klasycznej dużej prostokątnej blachy, wówczas podwójcie ilość składników.

Czas przygotowania: 25 minut.

Mazurek migdałowy

17 komentarzy :

  1. jak ładnie ozdobiony :) Dziękujemy za dodanie całej serii pięknych zdjęć! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie. Jeśli smakuje do tego tak jak wygląda to rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  3. na okrągłą tortownicę będzie OK?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tortownicę o średnicy 22 cm powinno być w sam raz:)

      Usuń
  4. wygląda wyśmienicie, na pewno znajdzie się na moim wielkanocnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne te jajeczne podstawki :) I te kwiatuszki urocze :) Wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakował... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie robiłam, nigdy nie jadlam ,ale przepysznie wygląda *-*

    OdpowiedzUsuń
  7. I znów zaskakujesz cudownym mazurkiem!Aż pachnie świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla leniwych, czyli dla mnie! Wyglada bosko.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm... Wyglada urocza i pewnie pyszny w smaku skoro w wiekszosci to migdaly :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb