wtorek, 26 marca 2013

Mazurek czekoladowy z marcepanem

Mazurek czekoladowy z marcepanem

Przepis na mazurek czekoladowy
Mazurek z mrarcepanem

Po mazurku makowym i mazurku kajmakowym, przyszła pora na mazurek czekoladowy. Ten mazurek łączy w sobie wiele pysznych smaków. Na kruchym spodzie znajduje się śliwkowy dżem, masa marcepanowa i czekoladowy ganache. Możecie użyć dowolnej ulubionej konfitury lub dżemu, w ten sposób za każdym razem otrzymacie inne ciekawe połączenie smakowe. W pierwotnym zamyśle w mazurku miała się znaleźć konfitura z pomarańczy, ale niestety po jej zapasach zostało już tylko wspomnienie.

Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.

Mazurek czekoladowy przepis


MAZUREK CZEKOLADOWY Z MARCEPANEM

Składniki (na foremkę 20cm x 20 cm):
[przepis własny]
  • ciasto kruche: 250 g mąki, szczypta soli, 125 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 g dżemu (u mnie śliwkowy)*
  • 200 g masy marcepanowej
  • czekoladowy ganache: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki śmietany kremówki
Mąkę łączymy z solą, proszkiem, dodajemy cukier, posiekane masło i jajko. Szybko zagniatamy ciasto dodając do niego 1-2 płaskie łyżki śmietany. Formujemy je w kulę i odkładamy do lodówki na 30 minut lub dłużej. Blachę o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm (pomiędzy dwoma arkuszami papieru). Wylepiamy nim dno formy. Pieczemy przez około 20 minut w temp. 175 stopni. Upieczony i przestudzony spód smarujemy dżemem, następnie układamy warstwę rozwałkowanego marcepanu. Przygotowujemy czekoladowy ganache: w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę i kremówkę. Odstawiamy do ostygnięcia. Powstałą polewą smarujemy ciasto. Za pomocą wykałaczki można zrobić na cieście nieregularne esy floresy. Ciasto ozdobiłam jajeczkami z masy marcepanowej, którą wcześniej zabarwiłam. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę, by ganache zgęstniał. 

*możecie użyć innego ulubionego dżemu, dobrze sprawdzi się dżem z czarnej lub czerwonej porzeczki, wiśniowy, pomarańczowy
**został mi kawałek ciasta, rozwałkowałam je na 3 mm, wycięłam foremką ciasteczka i piekłam razem z mazurkiem (wyjęłam je po około 12  minutach).

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.

Mazurek z marcepanem przepis

Przepisy na mazurek wielkanocny
Mazurek z marcepanem


10 komentarzy :

  1. Cudowny. Z marcepanem to po prostu pychotka!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z marcepanem musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest wspaniały :) lubię takie połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo bogaty - i na pewno bardzo pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio zaczynam przekonywać się do marcepana .... kiedyś go nie cierpiałam:) ... fajne połączenie smaków ...no i ten ganache na wierzchu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam z marcepanem, ale musiałam przekonywać się do niego kilka lat. Jutro będę robić swój ulubiony z konfiturą różaną i marcepanem. Szkoda, że już nie trafi na bloga :/

    Z pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  7. u nas w domu nigdy nie piekło się mazurków;) ten wygląda pięknie:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.