sobota, 2 marca 2013

Krajanka kokosowo-czekoladowa

Krajanka kokosowo-czekoladowa


Coś dla wielbicieli krajanek. Połączenie mocno kakaowej warstwy z kokosem bardzo przyjemnie się komponuje. Ciasto ma strukturę zwartą, przypomina troszkę ciasteczka. Minusem jego przygotowania jest to, że w trakcie czeka Was ekspresowe mycie mieszadeł miksera. W oryginale obie warstwy były dodatkowo przełożone dżemem malinowym, ja jednak postanowiłam pominąć ten dodatek.



KRAJANKA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA

Składniki (na formę 20cmx20cm):

Na warstwę kakaową:
  • 125 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 40 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
Na warstwę kokosową:
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g wiórków kokosowych
Przygotowujemy ciemną warstwę: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy jajko, miksujemy. Wlewamy ekstrakt, mieszamy. Wsypujemy mąkę i kakao, miksujemy do połączenia się składników. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (masa ma konsystencję rzadszego ciasta na ciastka). Pieczemy przez około 10-15 minut w temp. 180 stopni (aż wierzch lekko stwardnieje).
Kiedy warstwa ciemna jest w piekarniku, przygotowujemy masę kokosową: Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę (muszą się dobrze połączyć, wystarczy miksować na średnich obrotach przez około 3-4 minuty). Dodajemy mąkę i wiórki, miksujemy do połączenia. 
Na podpieczoną ciemną warstwę wykładamy masę kokosową (nie jest to zbyt przyjemna czynność, masa jest gęsta). Wkładamy do piekarnika, pieczemy dalej przez 20-30 minut, aż wierzch stanie się lekko rumiany, a warstwa kokosowa zwarta (wykałaczka wbita w ciasto powinna być czysta). 
Upieczone ciasto studzimy, kroimy na 16 części. Dodatkowo możemy je polać roztopioną mleczną czekoladą. 

Czas przygotowania: 55 minut.



19 komentarzy :

  1. bardzo fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. oj bardzo lubię takie ciacha:) nie dość, że cudnie wygląda, to jeszcze jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj to ekspresowe mycie trzepaczek miksera nie takie straszne jak się ma w rezultacie takie cudowności uzyskac:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  4. krajanki sa tak grzesznie pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł:) bardzo lubię krajanki w sumie takie ciasteczka z niej wychodzą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada suuper!:) Musi byc dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  7. krajanka jest świetna , idealne połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny kawałek słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  9. świetna! wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię krajanki, więc ta też przypadła mi go gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. W pierwszej chwili myślałam, że to sernik :) Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jesteś sama, większość osób myślała, że to seromakowiec:)

      Usuń
  12. Anonimowy19 maja, 2013

    Witam. jakie ciasto, którego nie trzeba trzymać w lodówce Pani poleca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto z rabarbarem jest bardzo fajne http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/05/ciasto-migdaowe-z-rabarbarem-i.html#.UZiVq6JFDdo
      Ewentualnie blondies http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/02/blondies-z-porzeczkami.html#.UZiVf6JFDdo (można do niego dodać inne ulubione owoce)
      To na białkach jest też świetne i delikatne http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/06/torta-al-bianco-duovo.html#.UZiVpKJFDdo

      pozdrawiam

      Malwinna

      Usuń
    2. Anonimowy19 maja, 2013

      Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :)
      A ogólnie kruche ciasta np. z rabarbarem można trzymać na blacie, nie w lodówce?

      Usuń
  13. Anonimowy19 maja, 2013

    A kruche ciasto np. z rabarbarem trzeba trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinno mu się nic stać. Trzeba je tylko przykryć, by nie obeschło. Ciasta kruche, drożdżowe czy ucierane spokojnie przetrwają bez lodówki (o ile nie pozostawisz ich w mocno nasłonecznionym miejscu na dłuższy czas). Ciasta nasączane, z dodatkiem kremów, bitej śmietany muszą być przechowywane w lodówce.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.