środa, 20 marca 2013

Klopsiki z pieprzem syczuańskim

Klopsiki z pieprzem syczuańskim

Klopsiki z pieprzem syczuańskim

Dziś dla odmiany klopsiki w azjatyckim stylu. Są lekkie i orzeźwiające za sprawą imbiru i pieprzu syczuańskiego. Podałam do nich surówkę z ogórka i rzodkiewki oraz dip jogurtowy z dodatkiem miodu. Klopsiki możecie tradycyjnie usmażyć lub jeśli dbacie o linię, upiec je w piekarniku. 


KLOPSIKI Z PIEPRZEM SYCZUAŃSKIM (CHINY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu syczuańskiego**
  • 3-centymetrowy kawałek  imbiru, posiekany
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • jajko lub żółtko plus kilka łyżek bułki tartej (opcjonalnie)
  • sos jogurtowy z miodem: 150 ml naturalnego jogurtu, 1 łyżeczka octu ryżowego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka oliwy, sól do smaku (wszystkie składniki łączymy ze sobą)
  • sałatka: 1 długi ogórek (obrany i posiekany w plastry), 2 duże pęczki rzodkiewki (posiekane w plastry), 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 ząbek czosnku (wszystkie składniki łączymy, odstawiamy na 15 minut)
Pieprz prażymy na suchej patelni przez kilkadziesiąt sekund. Ucieramy w moździerzu. Mięso łączymy z sosem sojowym, pieprzem syczuańskim, imbirem, czosnkiem, pastą chili i sosem sojowym. Dodajemy do całe jajko lub żółtko oraz kilka łyżek bułki tartej, dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy 16 klopsików. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż ładnie się zrumienią.
Klopsiki podajemy z sosem oraz surówką z ogórka i rzodkiewki. 

Czas przygotowania: 15 minut.

* jeśli dbacie o formę upieczcie klopsiki w piekarniku (temp. 180 stopni 20-25 minut) na ruszcie. Na zdjęciach znajdują się klopsiki pieczone w piekarniku.
** pieprz syczuański w ziarnach znajdziecie w sklepie internetowym Skworcu.

7 komentarzy :

  1. Sama nie wiem, czy bardziej podobaja mi sie klopsiki, czy ta lekka salatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie podane:) aż chce się je zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W kuchni azjatyckiej jestem noga, więc będę się od Ciebie uczyć! :) Te klopsiki wyglądają naprawdę pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. mój Połówek ostatnio zasmakował się w klopsikach szwedzkich :) a że uwielbiamy kuchnię azjatycką, te klopsiki wydają się być wspaniałą nową propozycją klopsików :) mam nadzieję, że kiedy wreszcie wrócę do pichcenia i blogowania, zrobię te klopsiki. Pozdrowienia Malwino!

    OdpowiedzUsuń
  5. o, też mam ten pieprz, z ochotą skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądająś:) bardzo lubimy klopsiki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.