środa, 27 marca 2013

Jajka z tuńczykiem

Jajka z tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem przepis
Jajka z tuńczykiem
Podczas wielkanocnego śniadania na stole zawsze muszą znaleźć się  jajka. Mogą to być na przykład  jajka podane z sosem tatarskim bądź jajka faszerowane. Po jajkach z pieczarkami chciałabym Wam zaproponować jajka nadziewane tuńczykiem i kaparami. Z pewnością będą miłą odmianą nie tylko w trakcie świąt, ale i codziennych śniadań czy też spotkań ze znajomymi. 


Polecam Wam także jajka z farszem z pieczarek

Jajka faszerowane tuńczykiem z puszki przepis

JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM I KAPARAMI

Składniki:
[przepis własny]
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (waga po odcieku 120 g)
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki kaparów, posiekanych
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki chrzanu 
  • pół łyżeczki musztardy 
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka. Rozgniatamy je widelcem. Dodajemy odsączonego tuńczyka, posiekane kapary, musztardę i chrzan (jeśli nie lubicie pikantnych potraw, zmniejszcie ilość musztardy i chrzanu). Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Farsz możemy także doprawić odrobiną soku z cytryny, należy wówczas dodać mniejszą ilość majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałą masą faszerujemy połówki jajek.

Jajka z farszem rybnym
Jajka z tuńczykiem

Czas przygotowania: 15 minut.

8 komentarzy :

  1. Ha, a ja dzisiaj kombinowałam z jajkami i wędzoną makrelą!
    p.s. naprawdę uwielbiam Twój blog! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wędzoną makrelą chętnie i ja pokombinuję. Po ostatnim pasztecie z makreli Połówek wyraził chęć częstszego jedzenia wędzonych ryb. Muszę korzystać, póki nie zmieni zdania:)

      Usuń
  2. Takie jajeczka baaardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem, czy u mnie beda jajka na wielkanocnym stole, ale jesli beda, to chyba wlasnie takie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają wspaniale :) ja akurat nie mam pociągu do jaj faszerowanych ani do jaj z majonezem ani z sosem tatarskim, tak więc popatrzę sobie na ładne zdjęcia, a na Wielkanocne śniadanie zjem wszystko oprócz jajka :.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio tez takie robiłam, tylko że bez kaparów. Pysznie wyglądają i do tego roszponka :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie:) beda u mnie goscily na stole :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.