niedziela, 24 marca 2013

Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami z puszki przepis
Ciasto z brzoskwiniami z puszki

Kupujecie od czasu do czasu owoce w syropie? Ja dość rzadko, ale jeśli już, to najczęściej sięgam po ananasy lub brzoskwinie. Kiedy zobaczyłam, że w ofercie świątecznej Lidla będą brzoskwinie w syropie waniliowym, wiedziałam, że w weekend upiekę ciasto z ich dodatkiem. Skłamałabym mówiąc, że ciasto zniknęło w całości w kilka chwil. Został bowiem jeden malutki kawałeczek, który schowałam w kieszeni z warzywami, a jak wiadomo jest to ostatnie miejsce w lodówce, którym może zainteresować się facet. Także ten kawałeczek spokojnie sobie przetrwa do jutrzejszej kawy :) Serdecznie Wam polecam zarówno obłędnie waniliowe brzoskwinie, jak i ciasto z ich dodatkiem.


Ciasto z brzoskwiniami przepis


ODWRACANE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI 

Składniki (na formę 20cm x 20 cm lub tortownicę 20-22 cm):
  • 185 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • 1 puszka lub słoik brzoskwiń w syropie (340 g waga po odsączeniu)*
Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Wbijamy po jednym jajku, miksujemy do połączenia się składników. Wlewamy ekstrakt, mieszamy. Dodajemy w 3 turach na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko (zaczynamy od mąki, kończymy na mleku). Za każdym razem miksujemy do połączenia składników. Brzoskwinie kroimy w plasterki, wykładamy nimi dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na brzoskwinie przekładamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut, do suchego patyczka (piekłam ciasto równe 40 minut). Ciasto studzimy na kratce, następnie odwracamy do góry dnem i przekładamy na talerz. Kroimy na 16 porcji.

*możecie użyć innych owoców z syropu, np. ananasów
**pamiętajcie o tym, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

Ciasto z brzoskwiniami w syropie

Ciasto z brzoskwiniami z puszki
Ciasto z brzoskwiniami z puszki


15 komentarzy :

  1. Przetrwa - o ile tu nie zajrzy;) Coraz większą ochotę mam na ciasto z brzoskwiniami!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyszło to ciasto, zwięzłe i takie równiutkie. Ja znałam taki sernik z brzoskwiniami odwracany, a tu proszę, inna pychotka.
    Pozdrawiam
    Monika
    p.s. od jakiegoś czasu nie kupuję owoców z puszek - mają strasznie dużo cukru i smakują nie jak oryginalne owoce. Ale ten syrop waniliowy kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne ciasto. Na pewno smakuje wybornie. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne! Takie słoneczne ciasto, które od samego patrzenia poprawia już nastrój :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak owoce z puszki to tylko brzoskwinie! Tak jak ktoś napisał, to dużo cukru i zupełnie inny smak, ale do tych jednych mam słabość ogromną, mogłabym zjeść całą puszkę naraz. Jakbym się znalazła w pobliżu Twojego ciasta, to wywęszyłabym je nawet między warzywami;) wygląda super, na wilgotne i sprężyste. Z ciekawości - kojarzę Cię z dietą wegańską, wciąż na niej jesteś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariszko, u mnie nic się nie zmieniło i nie zmieni się nigdy:) Nadal jestem na diecie wegańskiej. Kawałek ciasta musiałam schować, by zostało na dziś (inaczej słyszałabym znów od Połówka, że nie ma nic słodkiego do kawy).

      Usuń
  6. pysznie wygląda, smaczne musi być:)

    OdpowiedzUsuń
  7. haha :) widzę, że nie tylko ja knuję czasem jakby by tu ukryć ostatni kawałek tylko dla siebie. Szczególnie jak się człowiek napróbuje w trakcie przygotowań i kiedy wszyscy jedzą, sam nie ma ochoty. A potem się okazuje, że nic nie zostało :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie ciacha z kubkiem ulubionej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. tęsknie za brzoskwiniami -tymi świeżymi ;p
    to ciacho jest super ! pycha ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzadko, ale takie brzoskwinie pewnie by mi zasmakowaly, chocby jako dodatek do owsianki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zainteresowałaś mnie tymi brzoskwiniami. W syropie waniliowym muszą smakować dużo ciekawiej od zwykłych :)
    A ciasto wyszło Ci śliczne, takie słoneczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciekawy przepis, ale 'szklanka' czy '3/4 szklanki' to jest dla mnie 'killer' przepisu, tu gdzie mieszkam nikt szklanek nie uzywa, niestety, bw Jolanta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.