poniedziałek, 4 marca 2013

Ciastka z gorgonzolą

Ciastka z gorgonzolą

Wytrawne ciastka z serem

Te wytrawne ciasteczka przypadną do gustu miłośnikom gorgonzoli. Są nie tylko bardzo proste w przygotowaniu, ale także niezwykle smaczne. Jeśli i Wy lubicie sobie od czasu do czasu pochrupać, polecam Wam wypróbować przypis przy najbliższej okazji.

Ciastka z serem przepis

CIASTKA Z GORGONZOLĄ

Składniki:
[przepis własny]
  • 70 g miękkiego masła
  • 120 g gorgonzoli
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki rozmarynu, drobno posiekanego (opcjonalnie)
  • 150 g mąki 
Masło ucieramy z gorgonzolą. Dodajemy mąkę, sól, pieprz, rozmaryn, miksujemy na gładką masę. Ciasto wkładamy do lodówki, aż lekko stwardnieje. Wałkujemy je na grubość około 3-4 mm. Przy pomocy foremki wycinamy dowolne kształty. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na metalowej kratce. Z podanej porcji otrzymacie całą blachę ciasteczek.

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 20 minut.


10 komentarzy :

  1. te ciastka brzmią genialnie! w takiej wersji gorgonzoli jeszcze nie jadłam, oj nie :) oryginalny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajnie wyglądają, chętnie bym je spróbowała, na pewno je zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe , z tym serem jeszcze nic nie zrobiłam ,tym bardziej ciastek ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis brzmi bardzo intrygująco:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy przepis ;) nie mogę wyobrazić sobie ich smaku, ale chętnie wypróbuję ;)!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj je upiekłam - wyszły pyszne!
    Na pewno zagoszczą u mnie jeszcze nieraz :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.