środa, 6 marca 2013

Ciasteczka brownie podwójnie czekoladowe

Ciasteczka brownie podwójnie czekoladowe


Te czekoladowe ciasteczka są uzależniające. Słodkie, najeżone czekoladowymi groszkami, znikają w niesamowicie szybkim tempie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, trzeba jednak pilnować temperaturę i czas pieczenia ciastek. Zbyt długo pieczone staną się twarde. Jeśli wyłączymy piekarnik w odpowiednim momencie, otrzymamy chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ciastka.



CIASTKA BROWNIE PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Składniki (na 20 sztuk):
[przepis własny]
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 100 g czekoladowych groszków
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do przestygnięcia. Masę maślano-czekoladową ucieramy mikserem z cukrem. Wbijamy jajko, miksujemy. Wsypujemy mąkę z solą, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy groszki, mieszamy łyżką. Masę wkładamy do lodówki na około 30 minut (lub dłużej, musi stwardnieć). Z masy formujemy 20 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie spłaszczamy) Pieczemy przez 10-12 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciastka będą miękkie, należy pozostawić je na blasze, aż stwardnieją i dopiero później przenosić na kratkę. Dłużej pieczone ciastka będą chrupiące i twarde w środku. 

Czas przygotowania (razem z chłodzeniem): 45 minut.




10 komentarzy :

  1. Faktycznie można się uzależnić! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo smacznie :) w sam raz na smutki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie, czekoladożercy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne, uwielbiam brownie ...a taka mini wersja bardzo mi się podoba:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzoo fajne choco ciacha ;D

    OdpowiedzUsuń

  6. Jakież fotogenicze te Twoje ciasteczka, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem uzależniona od czekolady... Więc jak widzę, że coś jest podwójnie czekoladowe, jestem podwójnie chętna by to spróbować ;)Ładne zdjęcia.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. mm, muszą smakować cudownie:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.