piątek, 8 marca 2013

Chleb tostowy

Chleb tostowy


Kupny chleb tostowy to drugi po bułkach do hamburgerów i hot-dogów produkt, który omijam szerokim łukiem. Wolę nawet nie przyglądać się składowi takiego chleba. Fakt, iż ma niezwykle długą datę ważności, skutecznie mnie odstrasza. Upieczenie domowego chleba tostowego jest niezwykle proste, a i koszt takiego chleba jest o wiele  mniejszy. Jego plusem jest także to, że zachowuje dłużej świeżość, niż większość innych wypieków drożdżowych. 


CHLEB TOSTOWY

Składniki:
[przepis własny]
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka mleka w proszku
  • 14 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 210 ml ciepłej wody
  • 15 g miękkiego masła

Mąkę mieszamy z solą i mlekiem w proszku. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, masło, pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możne je lekko podsypać mąką). Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do keksówki o długości 20 cm. Przykrywamy ponownie ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut (ciasto powinno wypełnić foremkę). Pieczemy przez około 35 minut w temp. 200 stopni (bez termoobiegu). Upieczony bochenek będzie wydawał głuchy dźwięk, kiedy popukamy w jego spód. Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i sprawdzamy, czy spód jest dopieczony. Jeśli nie, wkładamy go do piekarnika jeszcze na kilka minut. 

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.


19 komentarzy :

  1. Też omijam kupne chleby tostowe szerokim łukiem, wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kupne omijam nie lubię warto twój przepis spróbować teraz ja kupuję ciemne chleby przez moją chorobę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bosko wygląda :) ależ jesteś dokładna z tymi drożdżami : 14 gram ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bosko, na pewno smakuje równie cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda taki biały pycha:) chętnie bym zjadła taki na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mi sie zdarza kupić, ale coraz częściej unikam.
    Twój wygląda tak idealnie, że aż teraz mam ochotę na kromkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały, muszę się skusić! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja własnie od czterech dni opiekuję sie moim maleństwem - zakwasem na chleb. W poniedziałek upiekę mój pierwszy chleb na zakwasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, jak mnie to cieszy :) Mój (niestety drugi) ma się dobrze, Leoś się zowie, bo to zawodowiec :) Coś czuję, że będziesz piekła cudowne bochenki. Polecam Ci chleb z San Francisco:)

      Usuń
  9. Ojej! Myślałam, że sekretem takiego chleba jest właśnie olbrzymia lista składników :)
    Ale, skoro mówisz, że da się w domu...

    OdpowiedzUsuń
  10. Malwi śliczny tostowiec Ci wyszedł ... ja też zawsze piekę domowy jak mamy ochotę potostować:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  11. Super chlebek i też mi tak ładnie wyszedł jak na zdjęciu;). Dzieciom też smakował także jestem na "tak";). Fajnie, że udało mi się znaleźć ten przepis, bo jak kupowałam ten kupowany (najczęściej na prośbę dzieci) to aż mnie cholera brała przez tę ilość E w składzie. Na pewno będę powtarzać wiele razy. Dziękuję za taki przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że chlebek posmakował Twoim dzieciom. Skład tych sklepowych może przyprawić o zawrót głowy (i ta niekończąca się data ważności).

      Usuń
  12. A gdybym dała inny typ mąki np. 550?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mozna zrezygnowac w przepisie z mleka w proszku? Syn ma skaze bialkowa. Ps Niesamowita strona! Jeszcze nigdy nie znalazlam takiej strony,zebym chciala praktycznie kazdy przepis wyprobowac. Nie wspomne o pieknych zdjeciach. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko w proszku nadaje temu wypiekowi charakterystycznego smaku, ale i bez niego chleb będzie smaczny. Proszę tylko zwiększyć ilość cukru do około 2 łyżek.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.