czwartek, 28 marca 2013

Chałka wielkanocna

Chałka wielkanocna

Chałka z bakalaimi:title=

Na każde święta Babcia, odkąd tylko pamiętam, piecze ogromne ilości makowców i ciast drożdżowych, którymi później obdarowuje całą rodzinę. Również na Wielkanoc nie może zabraknąć drożdżowych wypieków. Tym razem dla odmiany proponuję Wam chałkę najeżoną bakaliami w postaci skórki pomarańczowej i suszonych moreli. Jest bardzo maślana a za sprawą dużej ilości jajek lekko żółta. Najlepiej smakuje w towarzystwie kremu czekoladowo-orzechowego oraz szklanki mleka.

Przepis powstał w ramach kolejnego wspólnego gotowania, którego tematem były jajka i Wielkanoc. Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkali się: Pela, Maggie, Mirabelka, ShinjuSiankoo, Emma. Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III. 

Przepis na chałkę

CHAŁKA WIELKANOCNA

Składniki (na 2 sztuki):
[źródło]
  • 120 g masła
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru
  • 14 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 jajka, roztrzepane
  • pół szklanki suszonych moreli, posiekanych
  • 1/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Masło  rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy z ciepłym mlekiem. Odkładamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, pozostałym cukrem i bakaliami. Dodajemy zaczyn drożdżowy, przestudzone masło i jajka (1 łyżkę jajka odkładamy do posmarowania chałek). Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto przez około 5-7 minut. W razie potrzeby podsypujemy je lekko mąką (podsypałam dwukrotnie). Ciasto wyrabia się łatwo, za sprawą dużej ilości tłuszczu i jajek, nie klei się do rąk. Przekładamy do czystej miseczki, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1-1,5 godziny). Ciasto dzielimy na 6 równych części, z każdej formujemy podłużne wałeczki o długości około 35 cm. Zaplatamy 2 warkocze, formując w ten sposób dwie chałki (końce warkoczy podwijamy po spód). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy do drugiego rośnięcia na godzinę. Chałki smarujemy pozostałym jajkiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut. Warto sprawdzić chałki po 20 minutach. Chałki studzimy na metalowej kratce.

Czas przygotowania: 3 godziny.

Chałka wielkanocna

Chałka drożdżowa



    9 komentarzy :

    1. Fantastyczna!
      ja też zabrałam się już za pieczenie, drożdżowe wypieki wciąż przede mną. Zaczęłam od chlebów na zakwasie. Pozdrawiam na święta!!

      OdpowiedzUsuń
    2. uwielbiam chałkę :) ten przepis kojarzy mi się z dzieciństem, gdy cieplutką wsuwałam z odrobiną masła :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ale pięknie rumiana :)
      Nie przepadam za ciastami (piec mogę na tony, ale z jedzeniem gorzej). Jedynie drożdżowemu jestem wierna.

      Czy krem jest domowy, czy kupny?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Kremik domowy w szklaneczce po kupnym :). Przepis na domową nutellę znajdziesz na blogu (do tej dodałam dodatkową porcję posiekanych orzeszków :))

        Usuń
    4. Malwinko jak przepis Babciny to ja już wiem że na pewno kiedyś ją upiekę :) Te Babciowe buły, drożdżaki i makowce to najlepsza rzecz na świecie :)
      Pozdrawiam cieplutko :)

      OdpowiedzUsuń
    5. wielkanocna chałka *-* krązy za mną już taka pyszna drożdżowa chałeczka od niedawna , chętnie bym zjadła ;D cudnie !

      OdpowiedzUsuń
    6. Na Wielkanoc od króliczka,
      niech Ci wpadną do koszyczka
      niezła kasa i kiełbasa,
      radość życia, coś do picia
      i na miłość chęci tyle,
      by mieć wszystko inne w tyle.

      .............$...$....$
      ..........$................$
      ........$....................$
      ......$........................$
      ....$............................$
      ..$...............................$
      .$.................................$
      $.....................(ஜஜஜ)...$
      $... (▒▒▒)........(ஜஜஜஜ).$
      $..(▒▒▒▒▒)....(ஜஜஜஜஜ)$
      .$(▒▒▒▒▒▒)..(ஜஜஜஜஜ)$
      ▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
      §§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§..... (█)
      ---§§(_)(_)(_)(_)(_)(_)(_)§§...(█)@
      -----§§(_)(_)(_)(_)(_)(_)§§.......@(█)
      -------§§(_)(_)(_)(_)(_)§§...(█) @
      ---------§§(_)(_)(_)(_)§§......@(█)
      ---------§§(_)(_)(_)(_)§§ .(█)@
      ..........▓▓▓▓▓▓▓▓▓....@(█)
      ...........................(█) @......
      .............................@(█) ...
      ......................(█) @.........
      .........................@..........
      ......................@ ...........
      (`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)

      Oby zdrowie dopisało
      i jajeczko smakowało,
      by szyneczka nie tuczyła,
      atmosfera była miła,
      a zajączek uśmiechnięty,
      przyniósł wreszcie te prezenty.
      Niech to będzie czas uroczy,
      życzę miłej Wielkanocy.

      ***WESOŁEGO ALLELUJA*

      OdpowiedzUsuń
    7. cudowna chałka! takie wypieki w święta lubię najbardziej :)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
    Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb