niedziela, 3 marca 2013

Bagietki

Bagietki

Bagietki przepis

Bagietka to bardzo urodziwe pieczywo, które można wykorzystywać na wiele sposobów. Można zrobić z niej małe kanapeczki bądź grzanki, a w sytuacji kryzysowej  przerobić ją na gigantycznego hot-doga. Nie przepadam za kupnymi bułkami francuskimi, zazwyczaj są nadmuchane, a po przekrojeniu niezbyt urodziwe. Ich smak pozostawia też wiele do życzenia. W takiej sytuacji najlepiej upiec bagietki w domowym zaciszu. Są nie tylko o wiele smaczniejsze, ale i zdrowsze. 

Przepis na bagietki


BAGIETKI

Składniki:
[przepis własny]
  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 25 g roztopionego i przestudzonego masła*
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
2,5 szklanki mąki mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżeczkami wody na gładką pastę. Odstawiamy na około 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, masło i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je pozostałą mąką (do pół szklanki). Przekładamy je do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 15 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając je pięścią. Dzielimy je na 4 części i z każdej formujemy podłużne bagietki (jeśli chcecie uzyskać bardzo długie bagietki, podzielcie ciasto na 3 części). Układamy je na blasze w odstępach. Przykrywamy bagietki ściereczką, odstawiamy do napuszenia na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 230 stopni (bez termoobiegu). Bagietki nacinamy, wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy dalej około 10-15 minut, aż będą ładnie zrumienione (łącznie piekłam bagietki przez 25 minut). W trakcie pieczenia warto odwrócić blachę, by bagietki równomiernie się piekły. Jeśli w trakcie pieczenia zaczną się zbyt mocno rumienić, wówczas przykryjcie je folią aluminiową. Aby były jeszcze bardziej chrupiące, można do piekarnika razem z bagietkami włożyć pojemnik z kostkami lodu. Upieczone bagietki studzimy na kratce. Zaraz po upieczeniu bagietki będą bardzo chrupiące, na drugi dzień ich skórka lekko zmięknie.

* w wersji dla wegan: masło zastąpcie 25 ml oliwy

Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut.

Domowe bagietki



12 komentarzy :

  1. achhh nie ma to jak świeża, chrupiąca bagietka z masełkiem:) dla mnie nie musiałoby istnieć wtedy nic innego

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak, domowe pieczywo to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne! Ostatnio cały czas piekę pieczywo, nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam! Twój przepis na bagietki koniecznie do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wiesz jak sprawić by człowiek zrobił się głodny nawet w nocy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Malwinko, bagietki pierwsza klasa!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepięknie Ci wyszły. I masz rację, te sklepowe są przedmuchane, a te tutaj idealne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta chrupiąca skórka jest po prostu boska!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.