sobota, 9 lutego 2013

Wieprzowina w karmelu

Wieprzowina w karmelu

Wieprzowina w karmelu

Jakiś czas temu Andrzej i Irenka zaproponowali mi i Wiosence przygotowanie wieprzowiny w karmelu wg przepisu restauracji Old Hanoi. Zgodziłam się bardzo chętnie, przepis wydał się interesujący a dodatkowo kusił fakt, że przepis ten Grumkowie przywieźli ze swojej wyprawy po Azji. Wieprzowina przyrządzona w ten sposób do tego stopnia posmakowała Połówkowi, że gotowałam ją już trzykrotnie. Serdecznie zachęcam Was do wypróbowania przepisu, a Wiosence i Grumkom dziękuję za wspólną wirtualną wyprawę w świat azjatyckich smaków. 

Wieprzowina po wietnamsku

WIEPRZOWINA W KARMELU
 (WIETNAM)

Składniki (na 1 porcję):
  • 250 g wieprzowiny (u mnie mięso szynka)
  • 2 szalotki
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 szklanki wody 
  • 1 duża laska cynamonu lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka śmietanki kokosowej
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • karmel: 1 łyżka cukru,  2 łyżki gorącej wody
Mięso kroimy w kostkę o boku 2,5 centymetra. Przygotowujemy karmel. W rondelku umieszczamy cukier i wodę, podgrzewamy aż cukier się rozpuści i nabierze jasnobrązowej barwy (bądźcie cierpliwi, potrwa to chwilkę. Uważajcie, by nie przypalić karmelu). W drugim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, smażymy posiekane szalotki przez około 3 minuty. Dorzucamy mięso i przesmażamy ze wszystkich stron około 7 minut. Dodajemy sos rybny i cukier a następnie sos karmelowy. Gotujemy mieszając przez około 5 minut. Wlewamy wodę, dodajemy cynamon. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę lub do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Wyjmujemy cynamon, doprawiamy pieprzem, wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy i chwilkę podgrzewamy. Podajemy z ryżem.

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut


Wieprzowina z karmelem


18 komentarzy :

  1. Cieszymy się, że kolejne nasze wspólne gotowanie zakończyło się pełnym sukcesem;-)
    Dziękujemy za wspólną zabawę i polecamy się na przyszłość;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda genialnie, czuję że smakuje tak jak wygląda :) Bardzo ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się to danie, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. coś innego super przepis pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam :) Czy mięso wychodzi bardzo słodkie, czy tylko ma karmelowy posmak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest bardzo słodkie, ale ma słodkawy posmak. Zawsze możesz dodać mniej karmelu lub dodatkowo dodać do potrawy 1 papryczkę chili lub łyżeczkę sambal oelek, bt nadać daniu lekko pikantną nutę.

      Usuń
  6. Cuda-nie-widy, raczej :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię poznawać nowe smaki, pewnie była pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow!!! cudny przepis, zrobię na pewno bo lubimy i wieprza i karmel :) kłopot tylko mam ze śmietanką, gdzie można ja kupić, podpowiesz???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastąp mleczkiem kokosowym :)

      Usuń
    2. tak myślałam :) buziaki i miłego weekendu :)

      Usuń
  9. ale pyszny pomysł na obiad, rewelacja jak dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. super pomysł to połączenie musi smakować niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. karmel z lyzki cukru na szklanke wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, karmel z łyżki cukru i 2 łyżek wody. Wystarczy przeczytać przepis.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.