czwartek, 21 lutego 2013

Tajska zupa z ryżem (Kao Tom)

Tajska zupa z ryżem (Kao Tom)

Zupa z ryżem przepis

Ta zupa, autorstwa Kena Homa, od razu wpadła mi w oko. Szybka w przygotowaniu, gotuje się dosłownie chwilkę, do tego można do niej wykorzystać ryż, który został nam z obiadu. Jeśli bierze Cię choroba, zrób ją czym prędzej. Idealnie też rozgrzewa w chłodny zimowy dzień. 

Tajska zupa z ryżem

TAJSKA ZUPA  Z RYŻEM (KAO TOM)

Składniki (na 4 porcje):
  • 100 g ugotowanego ryżu 
  • 1,2 l bulionu drobiowego lub rosołu
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanego czosnku
  • do przybrania: 2 dymki pokrojone na cienkie paseczki, 1 łyżka korzenia imbiru pokrojonego na cienkie w paseczki, 1-2 czerwone chili pokrojone w cienkie podłużne paski
W garnku umieszczamy bulion i ryż. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy sos rybny i doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez 5 minut. Na patelni smażymy czosnek przez około 20 sekund, aż lekko się zrumieni i będzie chrupiący (uważajcie aby go nie przypalić, będzie wówczas gorzki). Odsączamy go z tłuszczu na ręczniku papierowym. Zupę rozlewamy pomiędzy 4 miseczki, posypujemy czosnkiem i przybraniem.

Całkowity czas przygotowania: 7 minut.

Przepis dodaję do akcji Peli- Z książką w kuchni. 
(Ken Hom- Łatwa kuchnia tajska

9 komentarzy :

  1. zawsze chciałaś przyrządzić coś z kuchni azjatyckiej, może teraz się uda :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam nic tajskiego chyba;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbuję się zebrać w sobie na zrobienie pewnej tajskiej i nie potrafię. Twoja wygląda niezwykle apetycznie. Zresztą co tu mówić jesteś w tym specjalistką

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Powiem Ci, że takie szybkie przepisy u mnie szczególnie mają wzięcie:) Na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ekspresowa pychota! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. bulion z kostki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kostek akurat u mnie nie uświadczysz :) Gotuję co 4-5 dni świeży bulion. Najczęściej warzywny albo właśnie drobiowy.

      Usuń
    2. Postaram się wkrótce zamieścić na blogu przepisy na podstawowe buliony. Być może komuś się przydadzą.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly