poniedziałek, 18 lutego 2013

Szaszłyki z kurczakiem i papryką

Szaszłyki z kurczakiem i papryką

Szaszłyki na grilla przepis

Szaszłyki zawsze kojarzą mi się z latem i sezonem grillowym. Możemy także przygotować je w domu piekąc w piekarniku lub smażąc na patelni grillowej. Najczęściej podaję je z sosem na bazie jogurtu oraz lekką sałatką, np. sałatką z fetą i sałatą lodową.

Szaszłyki z kurczaka z warzywami przepis

SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • marynata: 1 łyżka oliwy, 1 łyża soku z limonki (ew. soku z cytryny), szczypta mielonego kolorowego pieprzu, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • patyczki do szaszłyków, namoczone przez 30 minut w zimnej wodzie*
Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty, a następnie wkładamy do niej posolone mięso. Odstawiamy na 30 minut. Papryki oczyszczamy kroimy w grubszą kostkę. Na patyczki nabijamy na przemian kawałki mięsa i papryki. Gotowe szaszłyki układamy na blasze lub ruszcie do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20-25 minut. Szaszłyki podajemy z ulubionym sosem, np. sosem jogurtowym ze szczypiorkiem, tzatziki, pikantnym sosem z harissą.  Szaszłyki można usmażyć na patelni grillowej lub przygotować na grillu ogrodowym. 

*zapobiegnie to przypalaniu patyczków w trakcie pieczenia
** szaszłyki możemy wzbogacić także o dodatek innych warzyw, np. czerwonej cebuli, pomidorków koktajlowych  pieczarek.

Całkowity czas przygotowania (bez czasu marynowania): 30 minut.

Polecam Wam także inne przepisy na szaszłyki z kurczaka:
- szaszłyki w marynacie miodowo-musztardowej
- szaszłyki Pięć Smaków
- yakitori, czyli japońskie szaszłyki
- shis taouk, czyli szaszłyki po libańsku
- szaszłyki z sumakiem

11 komentarzy :

  1. Fantastycznie przygotowane! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. szaszłyk w środku zimy czemu nie zwłaszcza jak tak apetycznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyglądają i tak przyjemnie kojarzą się z latem i grillem:D

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nic skomplikowanego, nic pracochłonnego, a efektowne to kurczę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, szaszlyki to prawdziwie letni przysmak! Juz nie moge sie doczekac sezonu grillowego.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne, latem, takie pachnące dymem są najlepsze, ale ja zimą też robię, takie w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale apetycznie wyglądają ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.