niedziela, 24 lutego 2013

Sandwich z kurczakiem, roszponką i marynowaną cebulą

Sandwich z kurczakiem, roszponką i marynowaną cebulą


Jak co tydzień w niedzielny poranek dzielę się z Wami moimi pomysłami na śniadania. Dziś przyszła pora na sandwich, który przypadł bardzo do gustu Połówkowi. Chrupiące kawałki kurczaka panierowane w panko, marynowana cebulka, domowy majonez, świeże warzywa. Idealny i niezwykle sycący początek dnia. 

Kurczak w panko

SANDWICH Z KURCZAKIEM, ROSZPONKĄ I CEBULĄ MARYNOWANĄ 
Śniadanie Mistrzów #15

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 bułki typu "paluch", przekrojone wzdłuż na pół
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • około pół szklanki panko*
  • 1 łyżeczka domowej mieszanki do fajitas
  • sól do smaku
  • garść roszponki lub innej ulubionej sałaty
  • pół małej papryki, pokrojonej w podłużne paski
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • domowy majonez
Cebulkę obieramy, kroimy w cienkie piórka, lekko solimy, wkładamy do octu i odstawiamy na około 15 minut lub dłużej**. Mięso czyścimy, myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry, przyprawiamy solą. Jajko roztrzepujemy widelcem z przyprawą do fajitas. Kawałki kurczaka zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w panko. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy kurczaka z obu stron, aż ładnie się zrumieni. Odkładamy na ręcznik papierowy. Bułki podgrzewamy w piekarniku, lekko smarujemy majonezem. Na dolnej części bułek układamy roszponkę, kawałki kurczaka, papryki i marynowaną cebulkę. Przykrywamy wierzchnią częścią bułki. 

*panko to japońska panierka, najczęściej wykorzystywana do przygotowywania tonkatsu (japońskich kotletów schabowych). Świetnie sprawdza się przy smażeniu w głębokim tłuszczu. Tworzy na panierowanym mięsie chrupiącą otoczkę. Jeśli jej nie macie, użyjcie zwykłej bułki tartej. Możecie także opanierować mięso w płatach owsianych lub żytnich, pokruszonych płatkach kukurydzianych, sezamie, wiórkach kokosowych. 

**polecam Wam przygotowanie marynowanej czerwonej cebuli i zapakowanie jej w słoiki. Będzie świetnym dodatkiem do sandwichy, kanapek i sałatek.
***wersja dla osób dbających o linię: klasyczny majonez na jajkach zastąp majonezem z awokado. Zamiast pszennej bułki, użyj bułek pełnoziarnistych. Kurczaka zamiast smażyć na patelni możesz upiec w piekarniku. Małe kawałki kurczaka obtoczone w jajku i w bułce tartej należy ułożyć na blasze i piec przez około 15 minut w temp 180 stopni. Jeśli chcesz, by panierka była bardziej chrupiąca, piecz mięso w temp. 200 stopni lub wydłuż czas pieczenia. Pamiętaj jednak, że im dłużej pieczone mięso w piekarniku, tym bardziej suche.

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.


Inne śniadaniowe propozycje znajdziecie w zakładce

22 komentarze :

  1. Pysznie i jak kolorowo , mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała kanapka, taką z rana zjeść, to do popołudnia spokojnie można wytrzymać bez podjadania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. aż się głodna zrobiłam, rewelacyjnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. o wow szkoda, że jestem już po śniadaniu, ale nie omieszkam przygotować sobie takiej kanapki do pracy

    OdpowiedzUsuń
  5. Malwinko, a na wynos nie robisz takich kanapek? Wygląda nieziemsko:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piszę się na takie śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszna kolorowa kanapka:) dla mnie rewelacja:D

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam ale pyszny wypasiony sandwich ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Widzę w tej kanapce roszponkę,a to jedna z najcudowniejszych sałat, jakie miałam okazję w życiu jeśc:). Sama kanapka jak dla mnie cudownie skomponowana, nie dziwię się, ze smakuje Połówkowi:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Na obiad też nie pogardzę takim sandwiczem! Ale głodna się zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie kolorowe i pyszne jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. taka kanapka.. to naprawdę pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  13. Z marynowaną cebulą jeszcze nie próbowałam! Tak samo jak pierwszy raz słyszę o "panko", a kolory... Hmmm, nieziemskie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. To się dopiero nazywa porządna kanapka :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  16. taka kanapki mi też przypadłaby do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. rewelacyjna, porywam jedna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.