wtorek, 5 lutego 2013

Risotto z gorgonzolą i porem

Risotto z gorgonzolą i porem

Risotto z gorgonzolą

W ramach kolejnego wspólnego gotowania przygotowaliśmy risotto. Tym razem postanowiłam wzbogacić to danie o ser gorgonzola. Całość wyszła niezwykle kremowa, lekko pikantna za sprawą pora. Zapraszam Was na blogi  pozostałych gotujących, u których znajdziecie smakowite przepisy na ten włoski klasyk. Shinju, Mirabelko, MaggieMopsiku, Dobromiło, Tomku, Chantel, Siaśka- dziękuję Wam za kolejne spotkanie w wirtualnej kuchni. 

Risotto z gorgonzolą przepis


RISOTTO Z GORGONZOLĄ I POREM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pora (tylko biała część)
  • 250 g ryżu arborio
  • 1 kieliszek białego wina (użyłam półwytrawnego)*
  • 1 litr ciepłego bulionu warzywnego
  • 70 g gorgonzoli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
Na patelnię wrzucamy pokrojony boczek, smażymy kilka minut, aż stanie się chrupiący. Dolewamy oliwę, wrzucamy pora i czosnek. Smażymy 3-4 minuty, aż por zmięknie. Wrzucamy ryż, smażymy mieszając przez około 1 minutę. Wlewamy wino, gotujemy, aż płyn prawie w całości odparuje. Wlewamy chochelkę bulionu, gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż zostanie wchłonięty przez ryż. Dolewamy kolejną chochelkę (pamiętajmy, by bulion cały czas był ciepły. Ja stawiam garnek z bulionem na małym ogniu) i tak do wyczerpania bulionu. Po około 15 minutach risotto powinno być gotowe. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy gorgonzolę, parmezan i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku (uważamy z ilością soli, gorgonzola jest dość słonym serem).

*wino powinno być w temperaturze pokojowej

Czas przygotowania: 25 minut

Risotto z porem przepis

Na blogu znajdziecie także inne przepisy na risotto.
Polecam Wam risotto z groszkiem i cytryną oraz risotto z selerem i rozmarynem.

17 komentarzy :

  1. pyszne na pewno :)
    ale tym razem to najbardziej mnie zauroczyła ta łyżka - piękna

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, trochę podobny jak u Shinju :) Miałaś dobry pomysł z tym, żeby zrobić razem różne wersje risotto, bo już mi się kończyły pomysły, a teraz mam kilka nowych do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że wybrałaś pora tak samo jak ja :) Wspaniale wygląda Twoje risotto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj sobie właśnie tak rozważałam, jakie tu risotto zrobić, bo w tym roku jeszcze nie wrzuciłam żadnego na bloga. Będzie być może jeszcze w tym tygodniu, ale w innych klimatach.
    A Wy te wspólne gotowania to uzgadniacie między sobą, czy to ma być niespodzianka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz w miesiącu ustalamy potrawy, które później przygotowujemy :)

      Usuń
  5. pysznie :) lubię bardzo risotta wszelkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to pięknie wygląda. Przymierzam się do zrobienia swojego pierwszego samodzielnego risotto. Jedno zrobiłam już, w grupie na warsztatach kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna konsystencja risotto - taka, jaką lubię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie sobie uświadomiłam, że jeszcze nigdy nie próbowałam gorgonzoli... por to za to mój ulubiony dodatek do risotto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam risotto i tą jego konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie ładne to risotto :) dzięki za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja się zastanawiałam do czego użyć moja gorgonzolę? super przepis, skorzystam z niego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. fajne takie wspólne gotowanie, gdzie się można zapisać???

    OdpowiedzUsuń
  13. Boczek, a do tego ser i ja już jestem kupiony :)

    OdpowiedzUsuń
  14. serowe musiało być boskie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.