niedziela, 10 lutego 2013

Muffinki jajeczne

Muffinki jajeczne

Muffiny jajeczne

Robiliście kiedyś jajeczne muffiny? Jeśli nie, to najwyższa pora to nadrobić. Te małe babeczki z warzywnymi dodatkami są świetną propozycją na leniwe śniadanie. Do ich przygotowania użyłam świeżego szczypiorku oraz papryki, ale tak naprawdę możecie do nich dodać to, na co tylko macie ochotę. 

Muffinki jajeczne przepis


MUFFINKI JAJECZNE
Śniadanie Mistrzów #13

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 8 jajek
  • 1/3 szklanki startego sera (użyłam cheddara)
  • duży pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w kosteczkę
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • pół łyżeczki zielonej czubricy
  • 1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
Jajka rozmącamy trzepaczką lub widelcem (jak na omlet). Do masy jajecznej dodajemy paprykę, posiekany szczypiorek, starty na drobnych oczkach ser oraz przyprawy. Masę przelewamy do 8 silikonowych foremek na muffinki (na 3/4 wysokości foremek, muffinki lekko urosną w trakcie pieczenia). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut lub do momentu ścięcia się masy jajecznej i przypieczenia babeczek. Takie jajeczne muffinki możecie przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

Czas przygotowania: 30 minut


Inne propozycje śniadaniowe znajdziecie z dziale 

19 komentarzy :

  1. ciekawy pomysł! w sam raz na niedzielne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. och, takie chyba gdzieś już jadłam :]
    są smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysl na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochamy takie przekąski !!!
    Super wyglądają:):)
    Pozdrawiamy serdecznie!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Świetna propozycja na wyjątkowe śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawa alternatywa dla jajecznicy :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śniadaniowo. :) Pochwała prostoty.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  8. Teraz bym taką zjadła :)
    Śliczne

    OdpowiedzUsuń
  9. Super! Taka jajecznica w postaci muffinek, pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy takich nie robiłam, ani nie jadłam :/ Ale wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna propozycja na leniwe, walentynkowe śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. KOniecznie muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. też takie robiłam, nazwałam je meksykańskimi ze względu na dodoatek salsy

    OdpowiedzUsuń
  14. Przygotowałam podobne, nazwałam je meksykańskimi ze wzgkęcu na dodatek salsy

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam kiedyś jajeczne na słodko, ale takich nie. Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają świetnie :) Chyba zrobię takie chłopakom moim. Może najmłodszy polubi takie na śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  17. cholerka, właśnie się dopiekają, a ja zapomniałam doprawić... gaaapaaaa...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb