wtorek, 19 lutego 2013

Kurczak w sosie z gorgonzoli i porów

Kurczak w sosie z gorgonzoli i porów


Dziś chciałabym się podzielić z Wami prostym i szybkim przepisem na kurczaka w sosie z gorgonzolą i porem. Całość została dopieszczona białym półwytrawnym winem oraz estragonem. Przygotowanie tego dania zajmie Wam niespełna 15 minut, w tym samym czasie zdąży się także ugotować ryż. Szybki i smaczny obiad, idealny w zabiegany dzień.


KURCZAK W SOSIE Z PORÓW I GORGONZOLI 

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 250 g polędwiczek z kurczaka
  • pół dużego pora lub 1 mały (tylko biała część), przekrojonego wzdłuż na pół i posiekany w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka mąki
  • pół kieliszka białego półwytrawnego wina
  • pół szklanki kremówki 30%
  • pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 60 g sera gorgonzola
  • gałązka estragonu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (użyłam oliwy i masła). Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy, aż ładnie się zrumieni i przestanie być różowe w środku. Zdejmujemy je na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucam pora oraz czosnek (w razie potrzeby dodajemy odrobinę masła). Smażymy przez 4 minuty. Dodajemy mąkę, smażymy ciągle mieszając przez minutę. Dolewamy wino, gotujemy przez kolejną minutę. Wlewamy kremówkę, bulion, dodajemy listki estragonu i ser, całość mieszamy. Dokładamy kurczaka i podgrzewamy chwilę, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z ryżem. 

*możecie pominąć w przepisie mięso i do przygotowanego sosu dodać ugotowany al dente makaron, np. tagliatelle.

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.


13 komentarzy :

  1. Wygląda to pięknie, lubię połączenie sera pleśniowego ze śmietaną i mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda apetycznie, chyba sobie zrobię tanie danie jutro na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie podane:) .... zjadłabym z wielką przyjemnością:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to ja pysznie podany kurczaczek , mniam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli to coś na szybko to oczywiście zabieram ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam sery plesniowe, ten sos szalenie mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam sosy z serów pleśniowych, właśnie mi przypomniałaś, że już wieki nie jadłam kurczaka w tym wydaniu. pozdrowienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już się w tym sosie zakochałam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ to nie tylko wygląda pięknie, ale i smakuje wybornie. Właśnie to przygotowałam. Pychota!!!

    Renata

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm :) por i gorgonzolla zapowiada się pysznie..w zabiegany dzień spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To jest przepis dla mnie. Uwielbiam te smaki, uwielbiam gorgonzolę, uwielbiam pory. W połączeniu z kurczakiem i resztą to musi być naprawdę pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wczoraj podałam to boskie danie na imieninowym rodzinnym obiedzie - goście byli zachwyceni :) ochów i achów mnóstwo, więc pięknie dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.