środa, 13 lutego 2013

Kurczak cajun z salsą z mango i guacamole

Kurczak cajun z salsą z mango i guacamole

Kurczak w przyprawą cajun

Dziś kolejna propozycja dla miłośników drobiu, czyli kurczak w domowej przyprawie cajun. Podałam go razem z salsą z mango oraz guacamole. Jako dodatek do tego kurczaka świetnie sprawdzą się także pikantne pieczone ziemniaki z wędzoną papryką. 

Kurczak cajun przepis

KURCZAK CAJUN

Składniki (na 4 porcje):
  • 8 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżeczki domowej przyprawy cajun
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól 
  • salsa z mango: 2 dojrzałe mango, 1 czerwona papryka, 1 mała czerwona cebulka, 2 ząbki czosnku, sok z limonki, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • guacamole
Oliwę mieszamy z sokiem z limonki i przyprawą cajun. Kurczaka nacieramy solą i smarujemy marynatą cajun. Odkładamy na 30 minut do lodówki. Mięso układamy na blasze w jednej warstwie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40-45 minut. Pod koniec można zwiększyć temperaturę do 200 stopni, by skórka na mięsie była bardziej chrupiąca. 
Kiedy kurczak się piecze przygotowujemy salsę: mango obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną paprykę, czosnek i cebulkę. Całość kropimy sokiem z limonki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do salsy możecie dodać 1 czerwoną papryczkę chili, pozbawioną pestek i drobno posiekaną. Z salsą z mango dobrze komponuje się także świeża mięta. 
Upieczonego kurczaka podajemy z salsą z mango i guacamole. 

Czas przygotowania (bez czasu marynowania): 45 minut.

*jeśli dbacie o linię, zdejmijcie skórę z kurczaka. Możecie zamiast podudzi użyć piersi z kurczaka i ugrillować je na patelni bez tłuszczu lub upiec w piekarniku (180 stopni przez około 20-25 minut)


Kurczak z guacamole

11 komentarzy :

  1. danie palce lizać, po prostu pychota;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, energetyczne, rozgrzewające danie. Taki kurczak przemawia do mnie dużo bardziej niż filet :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawie przyprawiony kurczak i ładnie podany, cóż chcieć więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko wygląda pysznie, a taką salsę uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie, smacznie, kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie, smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też jestem miłośniczka drobiu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, wygląda smakowicie!
    Świetny blog, taki apetyczny ;)

    www.retroszycie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe zdjęcia, zrobiłam się strasznie głodna :-)
    Zaciekawił mnie link fotografii ślubnej z Łodzi, w zeszłym roku studiowałam w Łodzi i było trochę osób zajmujących się fotografią :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko to akurat strona mojego kolegi, fotografa-samouka :)

      Usuń
  10. Wspaniały kurczak, mojemu Połówkowi ślinka do ust naciekła:) buziaczki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.