niedziela, 17 lutego 2013

Jajka zapiekane z papryką i fetą

Jajka zapiekane z papryką i fetą


W 14 odsłonie cyklu Śniadanie Mistrzów chciałabym Wam zaproponować jajka zapiekane w kokilkach z papryką i serem feta. Bardzo lubię taką formę podania jajek, wystarczy tylko przesmażyć kilka składników na patelni a następnie wszystko przełożyć do foremek, wbić jajko i włożyć do piekarnika. A później już tylko cieszyć się smacznym i zdrowym śniadaniem. 


JAJKA ZAPIEKANE Z PAPRYKĄ I FETĄ
Śniadanie Mistrzów #14

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 mała cebulka, posiekana w kostkę
  • 8 łyżek przecieru pomidorowego z kartonika
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • pół łyżeczki suszonego oregano lub więcej wg preferencji
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 4 jajka
  • suszona zielona czubrica do przyprawienia jajek
Paprykę oczyszczamy, kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Wrzucamy paprykę, dodajemy przecier, smażymy około 5-6 minut, aż całość zgęstnieje a papryka lekko zmięknie. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Masę paprykową przekładamy do miseczki, mieszamy z serem feta. Rozkładamy ją pomiędzy 4 kokilki. Do każdej kokilki wbijamy jajko, lekko je solimy i przyprawiamy czubricą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut, aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (lub dłużej jeśli nie lubicie całkowicie płynnego żółtka). Podajemy ze świeżym pieczywem.

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.


Wypróbujcie także 

17 komentarzy :

  1. Dziękujemy za pyszny przepis i życzę ci spokojnej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwe mistrzowskie śniadanie. Jeszcze lepsze jak ktoś nam je poda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj uwielbiam wszystkie rodzaje jaj! Taaaakie niedzielne śniadanko, że palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm jajuszka zapiekane z tak pysznymi dodatkami , wygląda bardzoo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. A pewnie, że wypróbuję. Jeden i drugi przepis, a co ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne śniadanie:) z miłą chęcią bym sobie zjadła jajeczka w takim wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne! jakie miłe urozmaicenie takie jajeczko z papryką i fetą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W sam raz do Klubu Śniadaniowego .
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubie jajka w kokilkach

    OdpowiedzUsuń
  12. Z chęcią wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. oo to już wiem co zjem na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wypróbowałem i mogę powiedzieć tylko jedno: pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wczoraj podalam rodzince jako jedna z jajecznych swiatecznych przekasek ...pycha . Zamiast przecieru pomidorowego uzylam sosu salsa ...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.