niedziela, 17 lutego 2013

Jajka zapiekane z papryką i fetą

Jajka zapiekane z papryką i fetą


W 14 odsłonie cyklu Śniadanie Mistrzów chciałabym Wam zaproponować jajka zapiekane w kokilkach z papryką i serem feta. Bardzo lubię taką formę podania jajek, wystarczy tylko przesmażyć kilka składników na patelni a następnie wszystko przełożyć do foremek, wbić jajko i włożyć do piekarnika. A później już tylko cieszyć się smacznym i zdrowym śniadaniem. 


JAJKA ZAPIEKANE Z PAPRYKĄ I FETĄ
Śniadanie Mistrzów #14

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 mała cebulka, posiekana w kostkę
  • 8 łyżek przecieru pomidorowego z kartonika
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • pół łyżeczki suszonego oregano lub więcej wg preferencji
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 4 jajka
  • suszona zielona czubrica do przyprawienia jajek
Paprykę oczyszczamy, kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Wrzucamy paprykę, dodajemy przecier, smażymy około 5-6 minut, aż całość zgęstnieje a papryka lekko zmięknie. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Masę paprykową przekładamy do miseczki, mieszamy z serem feta. Rozkładamy ją pomiędzy 4 kokilki. Do każdej kokilki wbijamy jajko, lekko je solimy i przyprawiamy czubricą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut, aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (lub dłużej jeśli nie lubicie całkowicie płynnego żółtka). Podajemy ze świeżym pieczywem.

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.


Wypróbujcie także 

17 komentarzy :

  1. Dziękujemy za pyszny przepis i życzę ci spokojnej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwe mistrzowskie śniadanie. Jeszcze lepsze jak ktoś nam je poda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj uwielbiam wszystkie rodzaje jaj! Taaaakie niedzielne śniadanko, że palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm jajuszka zapiekane z tak pysznymi dodatkami , wygląda bardzoo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. A pewnie, że wypróbuję. Jeden i drugi przepis, a co ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne śniadanie:) z miłą chęcią bym sobie zjadła jajeczka w takim wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne! jakie miłe urozmaicenie takie jajeczko z papryką i fetą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W sam raz do Klubu Śniadaniowego .
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubie jajka w kokilkach

    OdpowiedzUsuń
  12. Z chęcią wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. oo to już wiem co zjem na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wypróbowałem i mogę powiedzieć tylko jedno: pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wczoraj podalam rodzince jako jedna z jajecznych swiatecznych przekasek ...pycha . Zamiast przecieru pomidorowego uzylam sosu salsa ...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.