środa, 20 lutego 2013

Gulasz z fasolą i rozmarynem na białym winie

Gulasz z fasolą i rozmarynem na białym winie

Kiełbasa z fasolą i warzywami przepis

Ten aromatyczny gulasz gotowałam kilka miesięcy temu. Robiąc porządki w folderach odnalazłam  zdjęcie i korzystając z okazji chciałabym podzielić się z Wami przepisem. Na pewno sprawdzi się on doskonale jako obiad w chłodne zimowe wieczory. Przygotowuje się go stosunkowo szybko, jest także lżejszy od tradycyjnych, długo gotowanych gulaszy.

GULASZ Z BIAŁĄ FASOLĄ I ROZMARYNEM NA BIAŁYM WINIE

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 300 g wędzonej kiełbasy 
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • łyżka mąki
  • 4 plastry boczku, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w półplasterki 
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 liść laurowy
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 100 g ugotowanej drobnej białej fasoli
Kiełbasę kroimy w plastry, rumienimy na patelni z niewielką ilością tłuszczu przez około 3-4 minuty. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. Na patelnię wlewamy więcej tłuszczu (u mnie oliwa i masło). Smażymy cebulkę i czosnek przez 2-3 minuty. Dodajemy boczek, smażymy dalej 2 minuty. Wrzucamy seler i marchewki, smażymy od czasu do czasu mieszając kolejne 3 minuty. Dodajemy mąkę (w razie potrzeby dolewamy tłuszcz) i lekko ją rumienimy. Dodajemy kiełbasę, wino, bulion, listek laurowy, drobno posiekane igiełki rozmarynu. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec dodajemy fasolkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilkę podgrzewamy. Podajemy z pieczywem. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy :

  1. wygląda kolorowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fasola i rozmaryn!!! rozmarzyłam się. Lubię fasolę zimą, latem wolę fasolkę!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się bardzo smacznie, ja to bym go jeszcze utopiła w pomidorach. Jak większość potraw, które jednogarnkowo zimą gotuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuje przepis bo bardzo mi się podoba ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wygląda, przepis zdecydowanie zapisuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapachniało mi tym rozmarynem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki pyszny obiad bym chętnie zjadła. :) No i ten rozmaryn - super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka odmiana fasolki po bretońsku;-) Żartowałam:-) Bardzo kuszący, zwłaszcza, że uwielbiam fasolkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności! I do tego wspaniale kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, zdecydowanie zimowe danie. I na pewno bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.