piątek, 15 lutego 2013

Gulasz wieprzowy z papryką

Gulasz wieprzowy z papryką

Gulasz wieprzowy z papryką

W chłodne zimowe dni chętniej przygotowujemy sycące i rozgrzewające dania. Jednym z nich jest z pewnością gulasz. Kolejnym zadaniem w ramach wspólnego gotowania było przygotowanie  właśnie gulaszu. Ja postawiłam na węgierski gulasz z dodatkiem świeżej papryki, przyprawiony kminkiem, słodką i ostrą papryką. Zerknijcie do reszty kucharzących i zobaczcie, jakimi przepisami się z Wami podzielili. Maggie, Shinju, Pelu, Chantel, Mirabelko, Paszczaku- dziękuję za wspólne gulaszowanie !

Gulasz  z papryką przepis

GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ 
(WĘGRY)

Składniki (na 2 porcje):
  • 450 g mięsa wieprzowego na gulasz (np. szynki, łopatki wieprzowej)
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 większa cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 duży pomidor, obrany ze skórki, pozbawiony nasion, posiekany*
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • do podania: kwaśna śmietana (opcjonalnie)
Mięso obtaczamy w mące. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (dobrze sprawdzi się tu smalec gęsi), wrzucamy mięso, przesmażamy ze wszystkich stron przez około 5-7 minut. Zdejmujemy na talerz. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty (w razie potrzeby dolewamy do rondla tłuszcz). Dodajemy z powrotem mięso, całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy kminek, słodką i ostrą paprykę oraz pomidora. Gotujemy dalej jeszcze 30 minut, aż mięso będzie miękkie (lub dłużej, zależy to od użytego mięsa i naszych osobistych preferencji). Na około 15 minut przed końcem gotowania dodajemy do gulaszu oczyszczone i pokrojone w grubszą kostkę papryki. Gdy gulasz będzie gotowy doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i pieczywem lub innymi ulubionymi dodatkami. Jeśli chcecie możecie gulasz zagęścić. Możecie to zrobić robiąc na patelni zasmażkę z mąki lub dodając do gulaszu śmietanę dokładnie wymieszaną z łyżką mąki (i rozprowadzoną wcześniej z gorącym płynem z gulaszu, tak by nie było grudek).

*zimą, kiedy nie mamy dostępu do smacznych i soczystych pomidorów, użyjcie przecieru pomidorowego (passata)
Gulasz wieprzowy przepis border=

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 20 minut.


15 komentarzy :

  1. Hmmm gulasz jak ja go uwielbiam!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O no to pomysł na kolejny obiadek, musi być pyszny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie wygląda, ładnie podane:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieknie sie zapowiadal ten gulasz, jest tylko mala niescislosc, wegierskiego gulaszu nie robi sie z miesa wieprzowego, tylko wolowego, rowniez te przyprawy w proszku, raczej tam, nie wystepuja :)Nie wyobrazam sobie pasterzy, od ktorych wywodzi sie ten gulasz, targajacacyh ze soba worki przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Niestety z tym się nie zgodzę. Węgierskie gulasze przyrządzane są nie tylko z wołowiny, ale i z wieprzowiny, baraniny. Pierwsze gulasze, gotowane przez Madziarów nie przypominały w smaku i kolorze dzisiejszych gulaszy. W tym okresie na Węgrzech nie znano bowiem papryki, która w późniejszym czasie stała się jednym z podstawowych składników gulaszy węgierskich. Dopiero w XVII wieku papryka pojawiła się w gulaszu. I w gulaszu występuje zarówno papryka świeża, jak i suszona (w proszku).

      Usuń
  5. zrobiłam, pyyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięsko rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ten gulasz mąż dostał dzisiaj do pracy:)
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko ok, nie wiem tylko co tam robi ten stary pokrzywiony zardzewiały widelec na stole obok gulaszu;-) Mi zepsuło to apetyt :-P

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko matko! Jaki ten gulasz jest dobry!!! Palce lizać, polecam, warto to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly