piątek, 15 lutego 2013

Gulasz wieprzowy z papryką

Gulasz wieprzowy z papryką

Gulasz wieprzowy z papryką

W chłodne zimowe dni chętniej przygotowujemy sycące i rozgrzewające dania. Jednym z nich jest z pewnością gulasz. Kolejnym zadaniem w ramach wspólnego gotowania było przygotowanie  właśnie gulaszu. Ja postawiłam na węgierski gulasz z dodatkiem świeżej papryki, przyprawiony kminkiem, słodką i ostrą papryką. Zerknijcie do reszty kucharzących i zobaczcie, jakimi przepisami się z Wami podzielili. Maggie, Shinju, Pelu, Chantel, Mirabelko, Paszczaku- dziękuję za wspólne gulaszowanie !

Gulasz  z papryką przepis

GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ 
(WĘGRY)

Składniki (na 2 porcje):
  • 450 g mięsa wieprzowego na gulasz (np. szynki, łopatki wieprzowej)
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 większa cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 duży pomidor, obrany ze skórki, pozbawiony nasion, posiekany*
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • do podania: kwaśna śmietana (opcjonalnie)
Mięso obtaczamy w mące. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (dobrze sprawdzi się tu smalec gęsi), wrzucamy mięso, przesmażamy ze wszystkich stron przez około 5-7 minut. Zdejmujemy na talerz. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty (w razie potrzeby dolewamy do rondla tłuszcz). Dodajemy z powrotem mięso, całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy kminek, słodką i ostrą paprykę oraz pomidora. Gotujemy dalej jeszcze 30 minut, aż mięso będzie miękkie (lub dłużej, zależy to od użytego mięsa i naszych osobistych preferencji). Na około 15 minut przed końcem gotowania dodajemy do gulaszu oczyszczone i pokrojone w grubszą kostkę papryki. Gdy gulasz będzie gotowy doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i pieczywem lub innymi ulubionymi dodatkami. Jeśli chcecie możecie gulasz zagęścić. Możecie to zrobić robiąc na patelni zasmażkę z mąki lub dodając do gulaszu śmietanę dokładnie wymieszaną z łyżką mąki (i rozprowadzoną wcześniej z gorącym płynem z gulaszu, tak by nie było grudek).

*zimą, kiedy nie mamy dostępu do smacznych i soczystych pomidorów, użyjcie przecieru pomidorowego (passata)
Gulasz wieprzowy przepis border=

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 20 minut.


19 komentarzy :

  1. Hmmm gulasz jak ja go uwielbiam!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O no to pomysł na kolejny obiadek, musi być pyszny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie wygląda, ładnie podane:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieknie sie zapowiadal ten gulasz, jest tylko mala niescislosc, wegierskiego gulaszu nie robi sie z miesa wieprzowego, tylko wolowego, rowniez te przyprawy w proszku, raczej tam, nie wystepuja :)Nie wyobrazam sobie pasterzy, od ktorych wywodzi sie ten gulasz, targajacacyh ze soba worki przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Niestety z tym się nie zgodzę. Węgierskie gulasze przyrządzane są nie tylko z wołowiny, ale i z wieprzowiny, baraniny. Pierwsze gulasze, gotowane przez Madziarów nie przypominały w smaku i kolorze dzisiejszych gulaszy. W tym okresie na Węgrzech nie znano bowiem papryki, która w późniejszym czasie stała się jednym z podstawowych składników gulaszy węgierskich. Dopiero w XVII wieku papryka pojawiła się w gulaszu. I w gulaszu występuje zarówno papryka świeża, jak i suszona (w proszku).

      Usuń
  5. zrobiłam, pyyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięsko rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ten gulasz mąż dostał dzisiaj do pracy:)
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko ok, nie wiem tylko co tam robi ten stary pokrzywiony zardzewiały widelec na stole obok gulaszu;-) Mi zepsuło to apetyt :-P

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko matko! Jaki ten gulasz jest dobry!!! Palce lizać, polecam, warto to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gulasz wyszedł idealny! Podałam go bez śmietany, z plackami ziemniaczanymi, pokrojonym pomidorem i ogórkami kiszonymi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja zamiast zwykłego kminku dodałam kminek rzymski, bo go uwielbiam. Gulasz łatwy do zrobienia, proste składniki, ale pyszny!:) Takie dania lubie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przed chwilką zrobiłam, pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie zrobiłam. Jest przepyszny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...