sobota, 9 lutego 2013

Cupcakes z lemon curd i kremem na bazie mascarpone

Cupcakes z lemon curd i kremem na bazie mascarpone

Babeczki z kremem cytrynowym

Dziś zapraszam Was na odrobinę słodyczy w postaci babeczek wypełnionych cytrynowym kremem. Samo ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, jednak wcześniej należy przygotować nadzienie w postaci kremu cytrynowego. Najlepiej zrobić to dzień przed planowanym pieczeniem babeczek. Wyraźna cytrynowa nuta świetnie współgra z dodatkiem kokosu.Częstujcie się :-)

Babeczki z lemon curd przepis

BABECZKI Z LEMON CURD

Składniki (na około 12 sztuk):
[źródło]

  • 125 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 185 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml mleka
  • lemon coconut curd 
  • krem: 250 g serka mascarpone, 180 g śmietany kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Mało ucieramy z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku, miksujemy. Na zmianę dodajemy mąkę i mleko w 2-3 partiach, miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy wiórki, mieszamy łyżką. Masę rozkładamy pomiędzy 12 silikonowych foremek (lub formy na muffiny wyłożonej papilotkami), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut (patyczek wbity w upieczoną babeczkę będzie suchy). Babeczki studzimy, w każdej wycinamy wgłębienie przy pomocy nożyka, umieszczamy w nim krem cytrynowy. 

Czas przygotowania: 30 minut

Babeczki z kremem

Przygotowujemy krem z mascarpone: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ekstrakt. Mascarpone chwilkę miksujemy, następnie dodajemy do niego stopniowo kremówkę i mieszamy delikatnie łyżką lub krótko miksujemy na najniższych obrotach miksera. Kremem ozdabiamy babeczki. Krem warto przygotować kilka godzin wcześniej i przed zdobieniem babeczek włożyć go do lodówki. 


Muffinki z lemon curd

Wypróbuj także cupcakes pomarańczowych.

12 komentarzy :

  1. Chcę taką jedną chociaż! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne! :) lemon curd i mascarpone to połączenie musi być cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na prawdę świetne połączenie! A ich widok aż zachęca do zjedzenia, aż sama mam ochotę zrobić takie i spróbować jak smakują :D

    www.lekkiekulinaria.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają super, napewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny pomysł, babeczki wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne są te babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne te babeczki , z tym pysznym lemon curd na pewno smaczne ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny smak! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  9. Urocze i bardzo fotogeniczne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Są takie piękne i z lemon curd, więc muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prześliczne :) Uwielbiam słodkości z lemon curd :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.