poniedziałek, 4 lutego 2013

Cottage Pie, czyli zapiekanka wiejska

Cottage Pie, czyli zapiekanka wiejska

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Mój Połówek uwielbia mięsne zapiekanki. Cottage Pie jest jedną z jego ulubionych. Czasem mam wrażenie, że mógłby ją jeść każdego dnia. Jej przygotowanie zajmuje troszkę czasu, jednak warto postać chwilkę dłużej w kuchni. Aromatyczna wołowina duszona z warzywami w czerwonym winie i bulionie, przykryta delikatną masą ziemniaczaną z cheddarem komponują się ze sobą idealnie. 

Zapiekanka z mięsem mielonym przepis

COTTAGE PIE

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pół kieliszka czerwonego wina (użyłam wytrawnego)
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
  • 150 ml bulionu (użyłam bulionu warzywnego)*
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku (lub tymianek suszony)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki gorącego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 70 g startego cheddara
  • szczypta gałki muszkatołowej
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy mięso, obsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy cebulę, czosnek, smażymy 3 minuty. Wrzucamy marchew i seler, smażymy mieszając kolejne 5 minut. Wlewamy wino, bulion, dodajemy przecier, sos Worcestershire, posiekany tymianek. Gotujemy, aż całość zgęstnieje a płyn odparuje przez około 20-30 minut (lub dłużej). Pod koniec doprawiamy do smaku solą (uważajcie z ilością soli, sos Worcester jest dość słony) i pieprzem. W tym czasie przygotowujemy masę ziemniaczaną. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzone ziemniaki ubijamy tłuczkiem razem z gorącym mlekiem i masłem. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem, mieszamy z serem (1/4 sera odkładamy do posypania zapiekanki).
W naczyniu żaroodpornym (użyłam naczynia o pojemności 750 ml) umieszczamy masę mięsno-warzywną, wykładamy na nią masę ziemniaczaną. Wierz posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez około 30 minut, aż warstwa ziemniaczana ładnie się zrumieni.

*najczęściej przygotowuję bulion warzywny, dlatego z reguły dodaję go do potraw. Jeśli macie pod ręką bulion wołowy, użyjcie go.

Czas przygotowania: 60 minut


Zapiekanka wiejska przepis

20 komentarzy :

  1. Ślinka cieknie! Mojemu Połówkowi tez by to danie zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie. Zapiekanki z wołowiną należą do naszych ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie!.
    Uwielbiam ten ser z wierzchu*_*

    OdpowiedzUsuń
  4. robię ją czasem jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha ;) a porcja taka sluszna hehe

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pysznie, czuję, że też będę musiała to kiedyś zaserwować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czuję, że zaliczę ją do grona ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pysznie wygląda, chyba zrobię sobie jutro taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejku, jak pysznie wygląda Malwinko! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak apetycznie wygląda, że aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja bym tę masę ziemniaczaną z chęcią zapiekła samą, a dla Męża mego z mięskiem i bylibyśmy oboje zadowoleni.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda świetnie, na pewno się skuszę, aby to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. No wreszcie! Bo mi na FB takiego smaka narobiłaś!!! Wreszcie nakarmię wygłodniałe męskie bestie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też uwielbiam zapiekanki. Twoja wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zaraz wyjmuję ją z piekarnika!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.