Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 12 lutego 2013

Bułki pomidorowe z parmezanem

Bułki pomidorowe przepis

Nie pamiętam już kiedy ostatni raz zdarzyło mi się kupić sklepowe pieczywo. Zdecydowanie wolę przygotować je w domu. Nie dość, że wiem, co się w nim znajduję, to dodatkowo mogę kombinować i tworzyć zupełnie nowe przepisy. Tym razem stworzyłam bułeczki pomidorowe z ziołami i parmezanem. Już sam zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia zapowiada, że szykuje się coś niezwykle smacznego. Przekonajcie się sami i wypróbujcie przepis.

Bułki z pomidorami

BUŁKI POMIDOROWE Z PARMEZANEM

Składniki (na 8 sztuk):
[przepis własny]
  • 4 szklanki mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • pół szklanki przecieru pomidorowego (passata)
  • 20 g świeżych drożdży
  • do posmarowania: żółtko rozmącone z odrobiną zimnej wody
  • do posypania-starty parmezan lub grana padano
Mąkę mieszamy z przyprawami, cukrem i solą. Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z kilkoma łyżeczkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Pozostałą wodę mieszamy z przecierem. Do mąki dodajemy drożdże, wodę z przecierem, oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypujemy je mąką). Przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę 15 minut do podwojenia objętości. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy okrągłą bułkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy serem. Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce. Jeśli chcecie, by bułeczki miały bardziej chrupiącą skórkę pieczcie je w temp. 200 stopni przez około 18-20 minut.

*do bułeczek możecie dodatkowo dodać posiekane oliwki, kapary lub suszone pomidory.

Czas przygotowania: 2 godziny 20 minut

14 komentarzy:

  1. ale smakołyki:) porywam bułeczkę na kolację

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne wyglądają:) chętnie bym zjadła taką bułeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te bułeczki mają wspaniały kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne. Cudny kolor i zapach pewnie też. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o! zrobię na 100% mam teraz mega fiksacje w temacie pieczenia pieczywa :D
    super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie wyglądają, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudnie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  8. cudnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zabilas mnie tym drugim zdj ;) niesamowicie wygladaja

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny kolor bułki w środku, chętnie bym sobie taką zjadła na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ten przepis mnie powalił na kolana - muszę je koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. czy mogę użyć zwykłej mąki pszennej ?
    pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, najlepiej użyć mąki, o której pisałam (dostępna za śmiesznie niską cenę w realu, lidlu, nawet biedronce). Jeśli nie uda Ci się na nią trafić, użyj mąki typ 550. Z niższą bałabym się, że wyjdą "gniotowate".

      pozdrawiam

      Malwinna

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP