wtorek, 12 lutego 2013

Bułki pomidorowe z parmezanem

Bułki pomidorowe z parmezanem

Bułki pomidorowe przepis

Nie pamiętam już kiedy ostatni raz zdarzyło mi się kupić sklepowe pieczywo. Zdecydowanie wolę przygotować je w domu. Nie dość, że wiem, co się w nim znajduję, to dodatkowo mogę kombinować i tworzyć zupełnie nowe przepisy. Tym razem stworzyłam bułeczki pomidorowe z ziołami i parmezanem. Już sam zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia zapowiada, że szykuje się coś niezwykle smacznego. Przekonajcie się sami i wypróbujcie przepis.

Bułki z pomidorami

BUŁKI POMIDOROWE Z PARMEZANEM

Składniki (na 8 sztuk):
[przepis własny]
  • 4 szklanki mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • pół szklanki przecieru pomidorowego (passata)
  • 20 g świeżych drożdży
  • do posmarowania: żółtko rozmącone z odrobiną zimnej wody
  • do posypania-starty parmezan lub grana padano
Mąkę mieszamy z przyprawami, cukrem i solą. Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z kilkoma łyżeczkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Pozostałą wodę mieszamy z przecierem. Do mąki dodajemy drożdże, wodę z przecierem, oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypujemy je mąką). Przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę 15 minut do podwojenia objętości. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy okrągłą bułkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy serem. Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce. Jeśli chcecie, by bułeczki miały bardziej chrupiącą skórkę pieczcie je w temp. 200 stopni przez około 18-20 minut.

*do bułeczek możecie dodatkowo dodać posiekane oliwki, kapary lub suszone pomidory.

Czas przygotowania: 2 godziny 20 minut

14 komentarzy :

  1. ale smakołyki:) porywam bułeczkę na kolację

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne wyglądają:) chętnie bym zjadła taką bułeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te bułeczki mają wspaniały kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne. Cudny kolor i zapach pewnie też. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o! zrobię na 100% mam teraz mega fiksacje w temacie pieczenia pieczywa :D
    super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie wyglądają, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudnie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  8. cudnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zabilas mnie tym drugim zdj ;) niesamowicie wygladaja

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny kolor bułki w środku, chętnie bym sobie taką zjadła na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ten przepis mnie powalił na kolana - muszę je koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. czy mogę użyć zwykłej mąki pszennej ?
    pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, najlepiej użyć mąki, o której pisałam (dostępna za śmiesznie niską cenę w realu, lidlu, nawet biedronce). Jeśli nie uda Ci się na nią trafić, użyj mąki typ 550. Z niższą bałabym się, że wyjdą "gniotowate".

      pozdrawiam

      Malwinna

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.