niedziela, 3 lutego 2013

Bułki orkiszowe z daktylami i miodem

Bułki orkiszowe z daktylami i miodem

Bułki orkiszowe przepis

Dziś w cyklu Śniadanie Mistrzów kolejne smaczne bułeczki. Tym razem postawiłam na połączenie miodu oraz słodkich daktyli. Bułeczki dobrze komponują się zarówno ze słodkimi dodatkami, np. białym serem i miodem, jak i z wytrawnymi. Serdecznie Wam polecam!

Bułeczki orkiszowe przepis


BUŁKI ORKISZOWE Z MIODEM I DAKTYLAMI
Śniadanie Mistrzów #12

Składniki (na 8 bułek):
[przepis własny]
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 60 g suszonych daktyli bez pestek (posiekanych) *
  • 1 szklanka ciepłej wody (możecie też użyć mleka)
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 15 g świeżych drożdży
  • 40 g miękkiego masła
  • do posmarowania bułek: żółtko rozmącone z odrobiną zimnej wody lub mleka
  • do posypania: pestki dyni lub inne ulubione nasiona
W misce mieszamy mąkę z solą i daktylami. Drożdże kruszymy w miseczce, mieszamy z kilkoma łyżeczkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut.  Pozostałą wodę mieszamy z miodem. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę z miodem oraz masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypujemy je mąką). Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką.Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy je na 8 części i formujemy okrągłe bułki. Ja ciasto rozwałkowałam na prostokąt i pocięłam na 8 kawałków. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 30-40 minut. Smarujemy je rozmąconym z mlekiem żółtkiem, posypujemy ulubionymi ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem), pieczemy przez około 18-20 minut. Studzimy na metalowej kratce. Bułeczki można jeść zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i wytrawnymi. 

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut


*do bułek możecie dodać więcej suszonych daktyli lub dodatkowo wzbogacić je o rodzynki. Dobrze sprawdzi się także dodatek ulubionych ziaren, np. słonecznika lub siemienia. 

    18 komentarzy :

    1. Widzę je już na swoim talerzu:)

      OdpowiedzUsuń
    2. ale pięknie wyglądają, chętni bym wzięła jedną:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Koniecznie muszę wypróbować! :)

      OdpowiedzUsuń
    4. aless Ty się oostatnio bułeczkowo rozszalała:) .... piękne te bułasie:) Pozdrawiam ciepło

      OdpowiedzUsuń
    5. Pyszne to śniadanie mistrzów :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Znakomite bułeczki! Pycha!

      OdpowiedzUsuń
    7. fajny pomysł :) bardzo apetyczne bułeczki :)

      OdpowiedzUsuń
    8. mniam ,ale pysznie ! bułeczki domowej roboty *-*

      OdpowiedzUsuń
    9. Wspaniałe. Miód i daktyle - naturalna słodycz. Pycha.

      OdpowiedzUsuń
    10. Ślicznie Ci wyszły te bułeczki, samo zdrowie :-)

      OdpowiedzUsuń
    11. O matko z córką jakie pyszne bułaski! A ja też mam cykl Śniadanie mistrzów u siebie :) ne ne ne ale bułeczek nigdy żem nie robiła :/

      OdpowiedzUsuń
    12. mmm! widzę w tle jajecznicę. Takie śniadanko z domową bułeczką...marzenie ;)

      OdpowiedzUsuń
    13. Właśnie się zastanawiałam co zrobić z nadmiarem daktyli. Moje lekko przeschły, więc zastanwiam się czy ich najpier nie namoczyć. Czy Twoje były bardzo miękkie?
      Świetny przepis! A bułki wyglądają jak z profesjonalnej piekarni.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. W środku są mięciutkie. Jeśli masz przesuszone daktyle, po prostu wrzuć je do tej ciepłej wody (w ciągu 15 minut namiękną i w trakcie pieczenia tym bardziej :))A kształt bułek był inspirowany pewnymi bułami z osiedlowego sklepu :)

        Usuń
    14. Mogę mąkę orkiszową zamienić na inną?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Możesz użyć mąki pszennej razowej lub zrobić bułeczki w całości z maki pszennej.

        Usuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Printfriendly