sobota, 2 lutego 2013

Blondies z porzeczkami

Blondies z porzeczkami

Ciasto z porzeczkami

Ostatnio ciągle piekę ciasta czekoladowe. Po brownies z masłem orzechowym przyszła pora na blondaska z porzeczkami. Dodatek porzeczek okazał się bardzo trafniony, ich kwaskowaty smak świetnie współgra ze słodyczą czekolady. Oczywiście porzeczki możecie zastąpić innymi ulubionymi owocami, np. wiśniami lub malinami. 

Ciasto z porzeczkami przepis

BLONDIES Z PORZECZKAMI

Składniki (na blachę 20cm x 20 cm):
[przepis własny]
  • 100 g masła
  • 125 g cukru
  • 150 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g czerwonych porzeczek
  • dodatkowo: 50 g posiekanej białej czekolady (opcjonalnie)
W garnku umieszczamy masło, cukier i czekoladę. Rozpuszczamy (nie przejmujcie się, jeśli cukier nie rozpuści się całkowicie). Uważamy, by nie przypalić masy (należy to robić na małym ogniu). Masę lekko studzimy. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Dodajemy w dwóch turach mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, miksujemy. Wsypujemy 3/4 porzeczek, mieszamy łyżką. Masę przelewamy do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posypujemy je pozostałymi porzeczkami i dodatkową czekoladą (jeśli używamy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 25-30 minut (piekłam 30 minut).

Czas przygotowania: 40 minut


Wypróbujcie także przepis na 

13 komentarzy :

  1. Ja uwielbiam porzeczki! Dzięki za przepis. Taki blondas jest dobry na wiosnę, czas już "porzucić" ciężkie brownies :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooooooh wspaniała propozycja :) z niecierpliwością czekam na świeże porzeczki :) bo kochamy blondaski!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z rabarbarem tez jest rewelacyjne to ciasto ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniała!
    taki uroczy kawaleczek byłby idealnym uzupełnieniem po wlaśnie skonsumowanej mussace ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Malwinko,
    super pomysł! Z porzeczkami ogromnie mi się podoba, bo kojarzy się z latem, do którego tak tęskno.

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne to ciasto! Blondies nie robiłam,ale brownies z porzeczkami jak najbardziej. Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam! muszę spróbować w wersji z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam!:) Rewelacyjnie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  9. śliczne ciasto!mam pytanie czy owoce np.wiśnie, porzeczki, rabarbar i inne mogą być mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że mogą być mrożone (sama użyłam mrożonych, ciężko byłoby mi o tej porze roku dostać świeże porzeczki). Ja owoce przed dodaniem do ciasta rozmrażam i odlewam z nich nadmiar puszczonego soku.

      Usuń
  10. Ja ostatnio piekłam blondynkę z żurawiną, z porzeczkami też musiało bosko smakować - uwielbiam ten słodko-kwaśny kontrast :) No i wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.