sobota, 16 lutego 2013

Blondies z orzechami i karmelem

Blondies z orzechami i karmelem

Ciasto z orzechami i karmelem


Ta krajanka ma w sobie wszystko to, co najlepsze. Maślany spód pachnący wanilią, chrupiące orzeszki ziemne, kawałki czekoladowych groszków, a wszystko zwieńczone sosem karmelowym z odrobiną soli morskiej. Prawdziwie niebiańskie blondies :) Musicie je koniecznie spróbować, w końcu jedzenie niebiańskiego blondies to nie grzech. 

Ciasto z orzechami przepis


BLONDIES Z ORZECHAMI I KARMELEM

Składniki (na blachę 20x20cm):
[inspiracja]
  • 80 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka orzechów ziemnych, obranych z łupinek
  • karmel: 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki wody, 2 łyżki miodu, 2 łyżki masła, 1/4 szklanki kremówki (30%), 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta soli morskiej
  • groszki czekoladowe (opcjonalnie)
Przygotowanie ciasta zaczynamy od uprażenia orzechów: obrane z łupinek orzeszki układamy na blasze w równej warstwie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10-12 minut. Dzięki temu orzechy nabiorą pięknego aromatu i głębszego smaku. Odstawiamy je do ostygnięcia. 
Przygotowujemy ciasto: masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem na puszystą masę, dodajemy ekstrakt i jajko, miksujemy. Wsypujemy  mąkę wymieszaną z solą i proszkiem, miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto będzie gęste, w konsystencji troszkę przypomina masę na ciastka). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 20-25 minut (u mnie 23 minuty). Przekładamy na kratkę i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. 
Przygotowujemy karmel: w garnku z grubym dnem umieszczamy cukier i wodę, gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru, następnie delikatnie zwiększamy ogień i gotujemy dalej do momentu, aż masa nabierze bursztynowej barwy. W trakcie gotowania karmelu można go mieszać w razie potrzeby bujając rondelkiem. Gdy karmel osiągnie pożądaną barwę, zdejmujemy go natychmiast z palnika. Dodajemy płynny miód, mieszamy. Następnie dodajemy masło, mieszamy do połączenia się składników. Wlewamy kremówkę, ekstrakt, wsypujemy sól, mieszamy energicznie, tak, by nie było grudek (przy dodawaniu miodu, masła i kremówki masa zacznie lekko unosić się i pienić, trzeba to robić stosunkowo szybko i uważać, by się nie poparzyć). Karmel odkładamy na około 10 minut do ostygnięcia. Dodajemy do niego orzechy, mieszamy. Karmel z orzechami wylewamy na ostudzony spód ciasta, dodatkowo możemy go posypać groszkami czekoladowymi. Gdy masa karmelowa przestygnie, wstawiamy blaszkę z ciastem do lodówki na minimum godzinę, by karmel stężał. Kroimy na 16 małych kwadratów i podajemy.

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

Ciasto z karmelem przepis

15 komentarzy :

  1. Kusisz kusisz w tym poście. I w Poście. Wielkim Poście.
    Buziole
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią bym zjadła kawałeczek ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. obłędnie smakowite zdjęcia! aż chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszące rzeczywiscie, apetyczne- oj bardzo!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie! Myśleć o takich pysznościach o tej godzinie... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To chyba najbardziej urocza Blondies jaką widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Malwi Kochana jak można kusić takimi cudownosciami:) .... jak można i to tak jeszce przed obiadem:) .... wspaniałę blondies, zachwycające dla oka i w smaku zapewne też:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda i tak zapewne smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. w poście i tak kusisz?
    grzeszne blondyneczki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wczoraj wieczorem upiekłam blondies według tego przepisu. Pychota!!! Dziś już prawie nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy. U nas też zniknęło w zastraszająco szybkim tempie.

      Usuń
  11. ale tu pyszności u Ciebie :)
    ten karmel i orzechy to musi smakować bosko !
    a dodatkowo świetnie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.