czwartek, 31 stycznia 2013

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa przepis


Zima to idealny czas na pożywne i rozgrzewające zupy. Tym razem przygotowałam zupę gulaszową, którą bardzo lubi mój Połówek. Najczęściej gotuję wersję z dodatkiem papryki, tym razem zupę wzbogaciłam o zielony groszek oraz pieczarki. Całość wyszła niezwykle aromatyczna. Zupa najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. 

Przepis na zupę gulaszową

ZUPA GULASZOWA 
(WĘGRY)

Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]

  • 350 g mięsa wieprzowego na gulasz, drobno posiekanego (np. szynka, łopatka)
  • 1 cebula,  posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
  • 250 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
  • 150 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plasterki
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 50 ml czerwonego wina
  • 700 ml chudego bulionu
  • 150 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki zmielonego kminku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Posiekane mięso oprószamy niewielką ilością mąki. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso. Zdejmujemy je na talerz. Do rondla dorzucamy cebulę i czosnek ( w razie potrzeby dodajemy dodatkowy tłuszcz), smażymy 3 minuty. Podlewamy winem, gotujemy przez około minutę. Wlewamy bulion, przecier, dodajemy mięso. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień  gotujemy przez około 40 minut. Po tym czasie dokładamy ziemniaki i marchew, słodką i ostrą paprykę, kminek. Gotujemy dalej przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dokładamy pieczarki, gotujemy 5 minut, wrzucamy groszek, podgrzewamy kolejne 2-3 minuty. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem. 

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut

9 komentarzy :

  1. Bardzo smacznie wygląda! Na pewno jest rozgrzewająca i sycąca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gulaszowa na ten czas? najlepsza!!! pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na twojego bloga trafiłam szukając przepisu na mufffinki ;) Będę wpadać częściej!

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno nie jadlam takiego gulaszu ;(

    OdpowiedzUsuń
  5. mm, ależ musiało pachnieć w kuchni w trakcie gotowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka pyszna! :) Muszę zrobić kiedyś gulaszową.

    OdpowiedzUsuń
  7. idealna sycąca zimowa zupa:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.