poniedziałek, 14 stycznia 2013

Tagine z wołowiny z ciecierzycą i daktylami

Tagine z wołowiny z ciecierzycą i daktylami


 Moim zadaniem było ugotowanie potrawy, która najlepiej podkreśli smak piwa Książęce Korzenne.  Zacznijmy więc od samego piwa, jego aromatu i smaku. Piwo w zapachu jest słodkie, dominuje w nim nuta goździków i cynamonu a także lekka nutka pomarańczy. Po takiej woni spodziewałam się słodkiego trunku i tu mocno się zaskoczyłam. W smaku czuć początkowo pewną słodycz, chwilkę później pojawia się przyjemna goryczka. Smak miodu nie jest mocno wyczuwalny, nie czuć też zbytnio kolendry, która jest w składzie. Komponując potrawę do tego piwa chciałam, aby dominujące w piwie smaki stały się dopełnieniem dania. Postawiłam na dwie wspólne nuty, mianowicie cynamon i skórkę pomarańczy, której jak wspomniałam nie czuć w piwie zbyt intensywnie. Przygotowałam tagine z wołowiny z dodatkiem daktyli i ciecierzycy. Do potrawy nie dodałam mieszanki ras el hanout, której jednym ze składników są goździki, nie chciałam aby ich aromat całkowicie zdominował potrawę. Delikatna słodycz cynamonu i daktyli, lekka goryczka kminu rzymskiego oraz kardamonu i przebijająca je pikantność cayenne sprawiły, że danie idealnie smakowało razem z piwem Książęcym Korzennym. W piwie wyczuwalne są także cytrusowe nuty, które podkreśliłam podając do potrawy kuskus wzbogacony o orzeźwiający aromat cytryny. 


TAGINE Z WOŁOWINĄ, CIECIERZYCĄ I DAKTYLAMI (MAROKO)


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 500 g wołowiny na gulasz
  • 1 łyżka mąki
  • 1 większa szalotka, obrana, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane, drobno posiekane
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 1 laska cynamonu
  • 5-centymetrowy kawałek skórki z pomarańczy
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika
  • 1/4 szklanki suszonych daktyli bez pestek 
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy 
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • 200 g kaszy kuskus lub bulgur
  • skórka otarta z połowy cytryny

Mięso kroimy w kostkę, oprószamy lekko mąką. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron przez około 5 minut, aż włókna mięsa się zamkną. Zdejmujemy mięso na talerz. Do rondla wrzucamy szalotkę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty, w razie potrzeby dodając większą ilość oliwy. Wlewamy 3 szklanki bulionu, dodajemy skórkę pomarańczy, laskę cynamonu, mielony imbir, kardamon, kmin rzymski, kurkumę, gałkę muszkatołową, kolendrę. Do bulionu wrzucamy przesmażone mięso. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 1,5 godziny, w razie potrzeby dodając dodatkowy bulion. Po tym czasie do potrawy dodajemy pomidory, cayenne. Gotujemy dalej na małym ogniu przez około 40-60 minut, aż mięso będzie miękkie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy do potrawy suszone daktyle i ciecierzycę. Potrawę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Kuskus mieszamy ze skórką cytrynową, lekko solimy, zalewamy wrzątkiem (pół centymetra powyżej poziomu kaszy), przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Kaszkę spulchniamy widelcem, rozkładamy pomiędzy dwa głębokie talerze, wykładamy na nią przygotowaną potrawę. Dodatkowo możemy danie posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki. 

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut



Polecam Wam także tagine wołowy i moreli 
z przepisu Gordona Ramsey'a

    20 komentarzy :

    1. super smacznie wygląda,pysznie.Miłego dnia.

      OdpowiedzUsuń
    2. Wygląda na bardzo syte i aromatyczne:)

      OdpowiedzUsuń
    3. mmmm ale smakowicie!!! intrygujące połączenie smaków ;)

      OdpowiedzUsuń
    4. Zwykle dobieramy alkohol do potrawy. Ty zrobiłaś na odwrót. Jedno i drugie jest wielką sztuką.

      OdpowiedzUsuń
    5. Dawno nie jadłem porządnego gulaszu, z chęcią wciągnąłbym porcję :)

      OdpowiedzUsuń
    6. uwielbiam tagine'y, tówj wygląda przepysznie :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Oj zdjęcia przyprawiąją mnie o głodowe skręty kiszek. Normalnie wciągnęłabym monitor! Ja uwielbiam kuskus i cieciorkę więc to coś dla mnie!

      OdpowiedzUsuń
    8. brzmi egzotycznie, wygląda apetycznie chyba trzeba będzie spróbować:D

      OdpowiedzUsuń
    9. hm, ciekawe zadanie swoją drogą. Tego piwa nie piłam, ale wydaje mi się że bardzo by mi smakowało, bo lubię korzenne smaki. samo tagine znam i lubię, uwielbiam te małe naczynka do zapiekania tego dania, są urocze. Daktyle nadają słodkości, przyprawy korzenne lekkiej pikanterii. Zapowiada się przepysznie.
      Pozdrawiam
      Monika

      OdpowiedzUsuń
    10. Ale apetycznie to wyglada :) moze wyprobuje i jesli nie spale na panewce to chetnie zaserwuje je swojej przyszlej Tesciowej, zeby troche sympatii sobie zaskarbic :)

      OdpowiedzUsuń
    11. Aromatyczne danie i korzenne piwko, mogłabym tak codziennie :)

      OdpowiedzUsuń
    12. Cudowne zdjecia! I choc wytrawne dania z dodatkiem owocow to nie calkiem moja bajka, to chetnie sprobowalabym tego tagine.

      OdpowiedzUsuń
    13. Tagine się udał i był pyszny ale pomimo to, że lubie tego typu piwa to Książęce Korzenne jest poniżej przeciętnej...

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Cieszę się, że tagine przypadł Ci do gustu. Co do piwa, ja osobiście preferuję dobre lagery :)

        Usuń
    14. Wygląda genialnie, wypróbuję:)

      OdpowiedzUsuń
    15. Czy gotowanie odbywa się pod przykryciem?
      Pozdrawiam, Maja

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Maju, gotujemy pod przykryciem, pokrywka z dziurką (lub z pokrywką uchylnie położoną na garnku).

        Usuń
      2. Dziękuję! Już sobie "pyrka" i pachnie baaardzo zapraszająco ;)
        Maja

        Usuń
    16. Jaki rodzaj wołowiny poleca Pani do tego przepisu? Przyznaję, że niestety w tej materii jestem "zielona"...

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .