wtorek, 22 stycznia 2013

Sos barbecue (sos BBQ)

Sos barbecue (sos BBQ)

Domowy sos barbecue przepis

Zawsze pod koniec wakacji zamykam w słoiczkach sos barbecue. Co jednak zrobić, gdy skończyły się jego zapasy na zimę ? Oczywiście przygotować kolejną wersję, tym razem o wiele szybszą, ale i równie smaczną. Nie przepadam za sosami na bazie gotowych ketchupów, tym bardziej te z dodatkiem koncentratu pomidorowego nie wchodzą w rachubę. Kiedy smak pomidorów pozostawia wiele do życzenia, najlepiej sięgnąć po pomidory krojone w kartonika lub przeciery pomidorowe. Sos, który dziś Wam prezentuję możecie wykorzystywać na wiele sposobów. Sprawdzi się jako dodatek do sandwichy, pieczonych mięs, jako dip do nachosów czy grissini, może także posłużyć jako baza do pizzy w stylu amerykańskim. Sos barbecue można także wykorzystywać jako marynatę do mięs. Wówczas nie odparowuję go zbyt mocno i pozostawiam w bardziej płynnej formie. Ten, który widzicie na zdjęciach został zredukowany do konsystencji ketchupu. 

Sos Barbecue możecie wykorzystać do przygotowania skrzydełek BBQ, klopsików w sosie BBQ lub sandwicha Polish Boy. 

Sos BBQ przepis

SOS BARBECUE

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • pół łodygi selera naciowego, pokrojonego w kosteczkę
  • 500 g przecieru pomidorowego z kartonika
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 łyżki octu słodowego
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy, utartych w moździerzu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, czosnek i seler. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy przecier, miód, sos Worcestershire, ocet słodowy, gorczycę i wędzoną papryką. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku delikatnie solą i pieprzem. Lekko ostudzony sos miksujemy na gładką pastę przy pomocy blendera. Sos można dodatkowo przetrzeć przez sito (nie robiłam tego). Sos przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2-3 tygodnie. Wykorzystujemy jako dodatek do sandwichy, sos do przekąsek, marynatę do mięsa.

Czas przygotowania: 30 minut


Jak zrobić sos bbq

26 komentarzy :

  1. pysznie się czerwieni ze słoiczka :) mam na niego chęć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobny sos. Pychota! Żaden kupny się nie równa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam :) Ale wygląda apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedyś strasznie nie lubiłam tego sosu a teraz uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię! Rewelacja! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny sos i się sprawdza w wielu okolicznościach, więc chyba zrobie :)))
    Pozdrawiam i życze kolejnych ciekawych pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. gdzie kupujesz sosu Worcestershire? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. też robię ten sos tylko mam inny przepis na niego:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeden z najlepszych. A domowy na pewno sto razy pyszniejszy. Super Malwinko!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. domowy sos z kupny się równać nie może!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie zapiszę sobie twój przepis, bo często potrzebuję takich sosów do różnych dań :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. z nieba spadł i ten przepis, bo moja druga połówka u mnie zamówiła już dość dawno... mam nadzieję, że uda mi się dostać wszystkie składniki :-0

    OdpowiedzUsuń
  13. Choc nie przepadam za sosem barbecue, nie moge sie oprzec zachwytowi nad twoimi zdjeciami!

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam!!

    Mam pytanie gdzie zakupić paprykę wędzoną? Oczywiście jakieś dobre źródło :) Dziękuję za odpowiedź. Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, wędzoną paprykę zamawiam przez internet w sklepie Skworcu. Do wyboru jest zarówno słodka, jak i ostra papryka wędzona. Kosztuje niecałe 3 zł za 50 g przyprawy.

      pozdrawiam

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź :) Oczywiście zakupię :)

      Usuń
  15. Kocham sos BBQ a te sklepowe nie nadają się na nic! Raz tylko jadłam dobry, w Irlandii. Super, że wstawiłas przepis i ja się piszę na wypróbowanie go :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie jadłam jeszcze takiego sosu, ale po składnikach śmiem twierdzić, że jest pyszny.Trzeba zaopatrzyć się w niezbędne składniki i do dzieła.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie jadłam jeszcze takiego sosu, ale po składnikach śmiem twierdzić, że jest pyszny.Trzeba zaopatrzyć się w niezbędne składniki i do dzieła.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. a jaki sos worcestershire polecasz? :-) widziałam jeszcze ciekawy przepis na BBQ (swoją drogą rewelacyjny do pieczonego kurczaka!) na kwestii smaku i właśnie zastanawiam się który przepis wykorzystać.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Diano, kupuję sos Lea&Perrins.

      pozdrawiam ciepło

      Malwinna

      Usuń
  19. Malwi nie jadłam jeszcze takiego sosu .... kolor ma piekny, ciekawa jestem smaku:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  22. Zrobiłam i wyszedł przepyszny, razem ze skrzydełkami w sosie BBQ. Blog o gotowaniu nr 1 w mojej opinii. Dziękuję za przepyszne przepisy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.