czwartek, 10 stycznia 2013

Shoarma/Shawarma

Shoarma/Shawarma

Szorma, shawarma, shoarma

To już druga mieszanka przypraw do shawarmy/shoarmy, jaką przygotowałam. Ta, w odróżnieniu od poprzedniej jest pozbawiona soli, jest także pikantniejsza w smaku. Od kilku lat nie kupuję gotowych mieszanek przypraw, wolę przygotowywać je samodzielnie w domu. Zajmuje to dosłownie chwilę a przy okazji mam pewność, co w takiej mieszance się znajduje. 

Szorma przepis


PRZYPRAWA DO SHOARMY (SHAWARMY)

Składniki:
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki suszonej cebuli
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2-3 goździki

Szorma, shawarma, shoarma


Cebulę, gorczycę i goździki ucieramy w moździerzu. Dodajemy pozostałe przyprawy w formie zmielonej, dokładnie mieszamy. Całość przesypujemy do pojemnika, zakręcamy i przechowujemy w ciemnym miejscu. Przyprawę można używać do kurczaka, indyka,  wołowiny czy cielęciny. Mięso należy pokroić w podłużne paski lub kostkę, przyprawić solą (należy o tym pamiętać, mieszanka nie zawiera w składzie soli) i przyprawą do shoarmy. Mięso można po wymieszaniu z przyprawą skropić oliwą, a następnie włożyć na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie smaki się "przegryzły". Można także wykonać marynatę na bazie jogurtu naturalnego. Posolone mięso wkładamy do jogurtu wymieszanego z kilkoma łyżeczkami przyprawy (około 1-2 łyżeczki na 100 ml jogurtu). Mięso odkładamy do lodówki na kilka godzin, następnie wyjmujemy z marynaty i smażymy na patelni lub grillujemy (pamiętajcie, że przed smażeniem należy ocieplić mięso w temperaturze pokojowej). Przygotowywałam shoarmę w obu wersjach, ta z dodatkiem jogurtu bardziej przypadła do gustu mojemu Połówkowi. 

Czas przygotowania: 15 minut


Szorma, shawarma, shoarma



17 komentarzy :

  1. ubóstwiam shoarmę:)
    pysznie ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  2. lepiej niż w sphinksie ;)
    podlinkowałam banerek, proszę o dodanie wpisu do durszlakowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę spróbować jak tak zachwalacie tej mieszanki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nabrałam wielkiej ochoty! Super przepis na mieszankę :) POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też wolę samodzielnie przygotować mieszankę z przyprawami, te gotowe zazwyczaj mają glutaminian sodu, bleee...p.s. shoarma wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam shoarme!:) Ale zawsze kupowalam:) Moze zrobie kiedys skoro to takie proste:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę sama przygotować swoje mieszanki przypraw :) Bo wyglądają pięknie! Póki co robię sobie swoją własną "jarzynkę" :)

    OdpowiedzUsuń
  8. już od dłuższego czasu myślę by zrobić domową wersję, ale jakoś zawsze coś mi przeszkadza:P

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja dzis robilam wersje z mieta i kurkuma :) bardzo zadowolona jestem z efektow :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy02 maja, 2013

    Mam 3 pytania:
    1. Czy zdjęcia przedstawiają wersję z jogurtem czy bez?
    2. Ile trzeba użyć przyprawy na kilogram mięsa z kurczaka w wersji bez jogurtu?
    3. Ile trzeba użyć jogurtu na kilogram mięsa z kurczaka w wersji z jogurtem?

    Jakby nie patrzeć to są kwestie najważniejsze jeżeli chodzi o Twój przepis. Muszę zrobić Twoją shoarmę ale jest różnica między zastosowaniem np. pół kg jogurtu a 100g na kilogram kurczaka.
    Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Na zdjęciach znajduje się shawarma w samej mieszance przypraw (gdy będę robić kolejny raz wersję z jogurtem, cyknę też fotkę).Na 1 kg mięsa z kurczaka dałabym jakieś 7-10 łyżek jogurtu i 4-5 łyżeczek przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy02 maja, 2013

      Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jeszcze jedno malutkie pytanie. W wersji bez jogurtu, ile łyżeczek przypraw dałaś na Twoją ilość mięsa (no i ile mięsa wykorzystałaś ogólnie)? Zakochałem się w tym przepisie.

      Usuń
    2. Szczerze powiedziawszy nie pamiętam. Przyprawiałam raczej metodą "na oko".

      Usuń
  12. Potrzebuję szybkiej porady :-) zrobiłam marynatę z jogurtem. I takiego kurczaka w tym jogurcie potem mogę usmażyć na patelni grillowej? Czy mam go jakoś płukać, wycierać? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino, wyjmujesz z marynaty (czyli z nadmiaru jogurtu) i wrzucasz na patelnię. Smażysz w otoczce z jogurtu i przypraw.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.