czwartek, 24 stycznia 2013

Rogaliki z serem żółtym

Rogaliki z serem żółtym

Rogaliki z serem przepis

Te rogaliki z serem idealnie sprawdzą się jako prowiant w trakcie wycieczki czy podróży za miasto. Możecie je także zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Są proste w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczne. Znikają w zaskakująco szybkim tempie, o czym świadczy choćby to, że piekę je od prawie pół roku i dopiero teraz udało mi się zrobić im zdjęcie.

Bułki z serem przepis


ROGALIKI Z ŻÓŁTYM SEREM

Składniki (na 8 sztuk):
[przepis własny]
  • 360 g mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonej czubricy, 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki suszonego majeranku
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1  łyżeczka cukru
  • 240 ml ciepłej wody (ew. mleka)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 150 g twardego żółtego sera, startego na tarce (użyłam cheddara) 
  • do posmarowania: żółtko roztrzepane z odrobiną wody
Mąkę mieszamy z solą i ziołami. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je mąką w razie potrzeby. Przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę i 15-30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na koło o średnicy około 35-40 cm. Kroimy je na 8 trójkątów. Na każdym umieszczamy porcje sera, zwijamy w rogaliki (zaczynając od podstawy trójkąta). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Rogale smarujemy żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody, posypujemy sezamem lub innymi ulubionymi ziarnami. Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 200 stopni (bez termoobiegu).

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut



Rogale z serem przepis


14 komentarzy :

  1. Rewelacja! Bardzo mi się podoba pomysł takiego prowiantu

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekne.. i ten sezam na rogalikach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj musiały być pyszne., dla takich efektów warto się napracować.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna, mała przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto i pysznie. Bardzo fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie wyglądają:) na drugie śniadanie jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczny pomysł! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny pomysł ...w sumie zawsze piekę takie zwykłe śniadaniowe rogaliki, lub na słodko ...a to byłaby wspaniała dla nich odmiana:). Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszą być pyszne :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie swietne na droge albo dluzsza wycieczke :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne są te rogaliczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Baaaaardzo apetyczne!!!
    Częstujemy się ;);)
    Pozdrawiamy!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  13. O tak... w pracy wrzuciłabym do szuflady i podbierała sobie po jednym co jakiś czas;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.