piątek, 25 stycznia 2013

Nuggetsy z sosem jogurtowym

Nuggetsy z sosem jogurtowym

Nuggetsy z kurczaka przepis

Lubie dania typu fast-food? Te nuggetsy z kurczaka z pewnością się do nich zaliczają. Przygotowuje się je niezwykle szybko, ich zaletą jest to, że nie są one smażone w głębokim oleju, a pieczone w piekarniku. Przygotowałam do nich dip jogurtowy ze szczypiorkiem, ale możecie je podać z każdym innym ulubionym sosem, np. barbecue. 

Nuggetsy z piekarnika

PIECZONE NUGGETSY

Składniki:
[przepis własny]
  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 duże jajko
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Płatki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy niezbyt dokładnie*. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy do niego oregano, bazylię i słodką paprykę. Umyte i osuszone polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy jajku a następnie w pokruszonych płatkach. Układamy na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 12-15 minut. Jeśli chcecie, by były bardziej chrupiące pieczcie je dłużej lub w temp. 200 stopni. Pamiętajcie jednak, że im dłużej będziecie piec mięso, tym bardziej będzie suche. 

Czas przygotowania: 20 minut

* możemy je pokruszyć przy pomocy moździerza lub zawinąć ściereczką i pokruszyć płatki uderzając wałkiem do ciasta
**do przygotowania dania użyłam polędwiczek, bez problemu można użyć piersi z kurczaka pokrojonych w grubszą kostkę
*** jeśli chcecie otrzymać pikantniejsze nuggetsy, dodajcie do jajka kilka kropel tabasco lub pieprz cayenne

Nuggetsy z sosem

SOS JOGURTOWY

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • pęczek szczypiorku, drobno posiekanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 łyżeczki octu z białego wina
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Jogurt mieszamy z majonezem, oliwą i octem. Dodajemy szczypiorek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z nuggetsami. 

11 komentarzy :

  1. muszę koniecznie spróbować :D wyglądają rewelacyjnie
    ja w poprzedni weekend robiłam podobne ale w krakersach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ubóstwiam:) też czasem piekę, ale głównie smażę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. też czasami robię mojemu łasuchowi nuggetsy ale z innym sosem, najczęściej pikantnym barbecure. Przepis na sos bardzo ciekawy, na pewno wykorzystam:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie. :)
    Mój synek je bardzo lubi.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i zdrowe - to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentują.
    Witam raniutko i pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie, że pieczone .... bo lżejsze dla żołądka:) ... prezentują się naprawdę apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam podobne w tym tygodniu, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna przekąska, pochrupałoby się takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe nuggetsy! Nie jadam w McDonaldzie, choć muszę przyznać, że ich nuggetsy pamiętam z dzieciństwa, hm.. dobre były. Teraz raczej nie wezmę, fu! A takie czemu nie! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.