czwartek, 24 stycznia 2013

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Masło orzechowe można lubić lub nie. Ja wykorzystuję je bardzo często w kuchni, najczęściej jako dodatek do wytrawnych sosów lub składnik ciast i ciasteczek. Domowe jest o niebo lepsze od kupnego, mamy pewność, że składa się w 100% z orzechów. Nie ma w nim dodatkowego cukru czy innych zbędnych dodatków. Jego dużym plusem jest także cena. Okazuje się, że za 350 g masła orzechowego zapłacicie w sklepie średnio około 10 zł. Koszt identycznej porcji masła przygotowanego w domu to około 4,9 zł (ja orzeszki ziemne bez łupinek kupuję na wagę po 13-14 zł). Jak widać różnica w cenie jest ogromna. 
Jak zrobić masło orzechowe

MASŁO ORZECHOWE

Składniki (na mały słoik masła):
  • 200 g niesolonych orzechów arachidowych (waga po obraniu ze skorupek i łupinek)
  • szczypta soli
Orzechy umieszczamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Prażymy przez około 10-12 minut. Smak i zapach orzechów wzmocni się dzięki ich podpieczeniu. Przestudzone orzechy wkładamy do pojemnika blendera (zamykany pojemnik z ostrzami), całość miksujemy. Początkowo orzeszki zamienią się w drobinki, później zaczną przypominać pastę. Pod koniec masło dosalamy i ponownie miksujemy. Cały proces miksowania zajął mi niespełna 3 minuty (jeśli macie blender o mniejszej mocy, może zająć to troszkę dłużej). Jeśli macie blender o małej mocy lub po prostu boicie się, by go nie spalić, róbcie przerwy w trakcie miksowania. Masło przelewamy do słoiczka a kiedy przestygnie słoik zakręcamy i chowamy do lodówki. W lodówce masło lekko zgęstnieje. Wykorzystujemy je do dań słodkich i wytrawnych lub zwyczajnie wyjadamy łyżeczką prosto ze słoiczka. 

Czas przygotowania: 20 minut


*jeśli chcecie uzyskać masło typu crunchy, wówczas użyjcie 230-240 g orzeszków. Po uprażeniu w piekarniku odłóżcie 30-40 g i drobno posiekajcie nożem. Drobinki orzeszków dodajcie do masła zaraz po jego przygotowaniu i wymieszajcie. 

** na zdjęciach znajduje się masło zaraz po zmiksowaniu. Po włożeniu do lodówki masło gęstnieje. 

*** do przygotowania masła możecie użyć solonych orzeszków, ja jednak wolę wersję z orzeszkami niesolonymi, wówczas mogę sama je dosolić tak, jak najbardziej mi odpowiada. Często kupne solone orzeszki zawierają dodatkowo olej.

Masło orzechowe możecie wykorzystać do przygotowania amerykańskich ciasteczek lub pysznego czekoladowego brownie. 

26 komentarzy :

  1. czasami podjadam masło orzechowe ale nigdy nie robiłam w domu, najwyższy czas popróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przykład na to jak prosto zaoszczędzić domowy budżet:D No i na pewno zdrowszy.

    OdpowiedzUsuń
  3. 3 minuty? Nie wiedziałam, że domowe masło orzechowe można zrobić tak szybko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wprost uwielbiam maslo orzechowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja wałśnie lubię takie lekko słonawe, nie przecukrzone ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja wprost uwielbiam masło orzechowe , domowe najpyszniejsze ;d i najzdrowsze ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne! Mam nawet orzeszki i w sumie cały czas nie wiem, co z nimi zrobić.
    Może takie masełko?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba się będę musiała przestawić na domowe, jednak jest to trudne, bo za każdym razem jak kupię orzeszki na masełko to je wcześniej zjadam nim zabiorę się za robienie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tutaj maslo orzechowe, nawet to dobre, nie jest drogie, wiec chodze na latwizne i kupuje, ale moze kiedys sie skusze i zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jestem wielbicielką masła orzechowego crunchy ....oj te chrupiace kawałki orzeszków:)... jak się dorobię blendera to na pewno sobie takowe masło zrobię:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam jeszcze lidlowe zapasy masła orzechowego, ale jak się skończy to się skuszę na Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię jakieś nowe smakołyki na pewno pyszne.Pozdrawiam milutko:)))

    OdpowiedzUsuń
  13. WOW!!! Boskie! swietne! Rewelacja! Kocham! Boże! A ja kupowałam kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie robiłam. Przyznam, że rzadko je jem. Twoje zdjęcia sprawiły jednak, że mam ochotę zrobić masełko orzechowe.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam pytanie o blender. Czy to taki z możliwością rozdrabniania? Ile W? W instrukcji do mojego jest napisane, że nadaje się tylko do substancji miękkie i płynne, ale pora z nim skończyć i kupić prawdziwego Herkulesa! Tylko własnie nie wiem o jakich parametrach :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzebny jest blender, który w zestawie ma osobny zamykany pojemnik z nożem (pojemnik do rozdrabniania). Ja mam blender o mocy 750 W (od około 2 lat). Używam go często i radzi sobie bez większych problemów.

      Usuń
  16. Faktycznie masło orzechowe - sklepowe tanie nie jest. Zrobię Twoje już jutro. Tylko nie mam ładnych słoików;/ na te po majonezie już patrzeć nie mogę...

    OdpowiedzUsuń
  17. Kurzę, jakbym od razu uwierzyła, że to takie proste to przestałabym je kupować już 2 słoiki temu ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. O proszę jakie proste do zrobienia :D Na pewno wykonam, uwielbiam !:)

    OdpowiedzUsuń
  19. dzięki za przepis, wersja crunchy wyszła dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ile można przechowywać takie masełko w słoiku ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postoi przez kilka dobrych miesięcy, o ile wcześniej go nie zjesz ;)

      Usuń
  21. Zrobiłam, ale bez dodatku soli, bo staram się ją ograniczać. Mój malakser dał radę w 5 minut. Zabierałam się do tego jak pies do jeża, a jest to banalny, prosty i szybki przepis. A przede wszystkim masło nie ma olejów utwardzonych, które są we wszystkich sklepowych jakie widziałam.

    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.