Wyszczególnione wpisy

Wpisy

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Marynowana cebula

Marynowana cebula przepis

Cebulkę przygotowaną w ten sposób robię bardzo często. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek lub sałatek. Robi się ją w tempie ekspresowym, tak naprawdę wystarczy jedynie posiekać cebulę i zagotować marynatę. Już po kilku dniach jest gotowa do jedzenia. Koniecznie wypróbujcie  ten przepis. 

Marynowana cebula

MARYNOWANA CEBULA

Składniki:
  • 250 ml octu z czerwonego wina
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 listek laurowy
  • 250 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka lub półplasterki
  • dodatkowo: czerwona papryka w płatkach, kolorowy pieprz
W 4 małych słoiczkach umieszczamy cebulę. Do każdego słoiczka dodajemy po pół łyżeczki słodkiej papryki w płatkach, 2 ziarenka pieprzu. W garnku umieszczamy ocet, wodę, cukier, sól i pokruszony listek laurowy. Doprowadzamy do wrzenia, marynatą zalewamy cebulę, zakręcamy słoiczki i układamy do góry dnem. W ten sposób przygotowana cebulka może być przechowywana do miesiąca czasu w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli chcecie ją przechowywać dłużej, wówczas słoiczki trzeba zapasteryzować (małe słoiczki po 200 ml pasteryzujemy przez około 10 minut). Cebulka po kilku dniach nabierze ładnej różowej barwy. W trakcie dłuższego przechowywania jej kolor zaczyna blednąć. Cebulkę wykorzystujemy jako dodatek do sałatek, kanapek, wędlin.

Czas przygotowania: 10 minut



Cebula w occie

14 komentarzy:

  1. zrobię! mam nadmiar czerwonego octu winnego. kompozycja zapowiada dobry smak!
    pozdrawiam,
    ela

    OdpowiedzUsuń
  2. I tak na chlebku ją jadasz? Ciekawa jestem jak smakuje. Jadłam kiedyś we Włoszech,ale takie małe okrągłe cebule marynowane, jejku,jakie to było pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę ją jako dodatek do sałatek. Połówek z kolei na kanapki do sera lub dobrej wędliny.

      Usuń
  3. Jestem najzupełniej pewna, że by mi smakowała!:) Wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o kurcze tego jeszcze nie jadłam:) bardzo ciekawie wygląda:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    przepraszam za zaległości w zaglądaniu do Ciebie!
    Ale już jestem patrzę co u Ciebie...marynowana cebula, hm. spotkałam się tylko z marynowaną białą, ale czerwona też wygląda fajnie ;).
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę ją jako świetny dodatek do burgerów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj wypróbuję i to z całą pewnością:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawa propozycja,bardzo ciekawa....lubie taka kanapke z cebulka,chetnie wyprobuje z taka marynowana...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. od dłuższego czasu chodzi za mną taka cebulka, w końcu się skuszę:) przekonałaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. konsumpcja to straszne słowo

    OdpowiedzUsuń
  11. czy zamiast octu z wina czerwonego może być ocet z wina białego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, może być z białego wina. Z czerwonego dodatkowo fajnie podbija kolor cebuli.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP