niedziela, 20 stycznia 2013

Frittata z makaronem

Frittata z makaronem


Jedliście kiedyś frittatę? Jeśli nie, koniecznie musicie to nadrobić. Dziś w 10 już odsłonie cyklu Śniadanie Mistrzów proponuję Wam prostą i niezwykle smaczną frittatę z makaronem. Ja do jej przygotowania użyłam makaronu spaghetti, który został mi z poprzedniego dnia , ale możecie użyć dowolnego makaronu, jaki akurat macie w szafce. Jest to frittata w wersji pieczonej w piekarniku. Nie musicie się więc obawiać, że coś się przypali lub pójdzie nie tak w trakcie przewracania jajecznego placka. Waszym zadaniem jest jedynie rozmieszanie masy jajecznej i przelanie jej do naczynia. Kiedy będzie się piekła możecie w spokoju wypić poranną kawę i oddać się lekturze ulubionej książki. 


FRITTATA Z MAKARONEM
Śniadanie Mistrzów #10

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 200 g ugotowanego makaronu (u mnie spaghetti)*
  • 4 plastry wędzonego boczku, pokrojone w kostkę
  • pęczek szczypiorku, drobno posiekany
  • pół czerwonej papryczki chili, pozbawionej pestek, posiekanej **
  • 40 g sera pecorino romano, startego na tarce
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 8 dużych jajek
Makaron spaghetti siekamy w mniejsze kawałki (drobny makaron pozostawiamy w całości). Boczek rumienimy na suchej patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Jajka roztrzepujemy przy pomocy widelca, trzepaczki lub miksera. Dodajemy szczypiorek, boczek, makaron, chili, ser, doprawiamy solą i pieprzem. Masę rozlewamy pomiędzy 4 kokilki lub małe naczynia do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut lub do momentu, aż masa jajeczna się zetnie.

Czas przygotowania: 30 minut

*waga po ugotowaniu makaronu
** jeśli nie macie świeżego chili, dodajcie do masy jajecznej kilka kropli tabasco 


14 komentarzy :

  1. już jakiś czas chodzi za mną to danie, wygląda na prawdę smakowicie:) chyba w końcu się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam i muszę wypróbować tego przepisu!;))

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczna i pyszna na pewno :) i fajna ściereczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. boska:) zjadłabym taką z miłą chęcią:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Fritatę jadłam,ale z łososiem. Takiej nie,ale bardzo pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zdecydowanie coś co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Frittata to doskonaly sposob na zagospodarowanie resztek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za makaronami, ale wygląda tak pysznie,że się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy można wykorzystać do tej fritaty makaron chiński ten którego się nie gotuje tylko zalewa wodą? został mi taki z chińszczyzny i nie wiem czy mogę go użyć? Proszę o pomoc !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że może być :) Przed dodaniem go do masy jajecznej trzeba będzie go normalnie przygotować (czyli zalać wrzątkiem, odstawić do napęcznienia i odcedzić).

      Usuń
  11. dzięki za błyskawiczną odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam....jurto na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.