czwartek, 17 stycznia 2013

Czerwone curry z wieprzowiną

Czerwone curry z wieprzowiną


Jeśli znudziły się Wam klasyczne gulasze wieprzowe, najwyższa pora przygotować czerwone curry z dodatkiem mięsa wieprzowego. Przepis, który dziś Wam prezentuję jest niezwykle prosty, do jego przygotowania wystarczy Wam zaledwie kilka składników. Danie jest lekko pikantne, sycące i rozgrzewające. Idealne na chłodne zimowe dni. Jeśli nie przepadacie za wieprzowiną, polecam Wam czerwone curry z kurczakiem. 

Czerwone curry z wieprzowiny przepis


CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINĄ

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 0,5 kg wieprzowiny na gulasz (np. szynki, łopatki), pokrojonej w kostkę
  • 2 szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 120 g zielonego groszku, mrożonego
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • do podania: ryż jaśminowy
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotki i czosnek, smażymy przez 4 minuty. Dodajemy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron, aż włókna mięsa się zamkną. Dodajemy pastę curry, smażymy mieszając przez 30 sekund. Wlewamy bulion, sos rybny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę. Pod koniec dodajemy groszek i mleko, podgrzewamy przez 3 minuty. Doprawiamy do smaku sosem sojowym. Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym. 

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut


Czerwone curry z wieprzowiny


8 komentarzy :

  1. Bardzo mi się podoba, piękne i kolorowe danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne musi być :) poproszę miseczkę takiego na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sumie zawsze robiłam zielone curry. Twoje wygląda bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Zimowe, ale jednak z wiosennymi kolorami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany! Jakie to musi być pyszne :) Muszę odmienić mój jadłospis!

    OdpowiedzUsuń
  6. dobre smaki!jak bez chilli to dla mnie ;) bo ostatnio rezygnuję z chilli... pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam to już dziesiątki razy i za każdym razem wychodzi niebiańskie. Wielki dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.