czwartek, 17 stycznia 2013

Czerwone curry z wieprzowiną

Czerwone curry z wieprzowiną


Jeśli znudziły się Wam klasyczne gulasze wieprzowe, najwyższa pora przygotować czerwone curry z dodatkiem mięsa wieprzowego. Przepis, który dziś Wam prezentuję jest niezwykle prosty, do jego przygotowania wystarczy Wam zaledwie kilka składników. Danie jest lekko pikantne, sycące i rozgrzewające. Idealne na chłodne zimowe dni. Jeśli nie przepadacie za wieprzowiną, polecam Wam czerwone curry z kurczakiem. 

Czerwone curry z wieprzowiny przepis


CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINĄ

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 0,5 kg wieprzowiny na gulasz (np. szynki, łopatki), pokrojonej w kostkę
  • 2 szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 120 g zielonego groszku, mrożonego
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • do podania: ryż jaśminowy
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotki i czosnek, smażymy przez 4 minuty. Dodajemy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron, aż włókna mięsa się zamkną. Dodajemy pastę curry, smażymy mieszając przez 30 sekund. Wlewamy bulion, sos rybny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę. Pod koniec dodajemy groszek i mleko, podgrzewamy przez 3 minuty. Doprawiamy do smaku sosem sojowym. Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym. 

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut


Czerwone curry z wieprzowiny


8 komentarzy :

  1. Bardzo mi się podoba, piękne i kolorowe danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne musi być :) poproszę miseczkę takiego na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sumie zawsze robiłam zielone curry. Twoje wygląda bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Zimowe, ale jednak z wiosennymi kolorami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany! Jakie to musi być pyszne :) Muszę odmienić mój jadłospis!

    OdpowiedzUsuń
  6. dobre smaki!jak bez chilli to dla mnie ;) bo ostatnio rezygnuję z chilli... pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam to już dziesiątki razy i za każdym razem wychodzi niebiańskie. Wielki dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.

.