środa, 16 stycznia 2013

Ciecierzyca pieczona w miodzie

Ciecierzyca pieczona w miodzie


Po pieczonej ciecierzycy w wersji pikantnej przyszła pora na jej słodką odsłonę. Tym razem przygotowałam ciecierzycę pieczoną w miodzie gryczanym. Jest to zdrowa i niskokaloryczna przekąska stanowiąca alternatywę dla słodkich przekąsek. Idealna do pochrupania w ciągu dnia. 


CIECIERZYCA NA SŁODKO PIECZONA W MIODZIE

Składniki:
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu)
  • 1/2-1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka miodu (użyłam gryczanego)
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
Ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę dokładnie osuszamy przy pomocy czystej ściereczki lub ręcznika papierowego. Miód mieszamy z oliwą i cukrem pudrem (jeśli mikstura jest niewystarczająco słodka). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciecierzycę wyjmujemy z zalewy miodowej i rozkładamy w równej warstwie na papierze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut lub do momentu, aż ciecierzyca będzie chrupiąca. Ja po 30 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni, by ciecierzyca zbytnio się nie przypaliła. 

Czas przygotowania: 45 minut


* do miodu można dodać ulubione przyprawy, np. cynamon, goździki, imbir. Zamiast zwykłego cukru pudru można użyć cukru pomarańczowego. 

24 komentarze :

  1. Faktycznie idealna jako przekąska:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, chętnie kiedyś wykorzystam. Narobiłaś mi smaku.

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio próbowałam ją z mięsem, przyznam , że nie jest zła w smaku, teraz czas żeby spróbować ją na słodko:) wygląda apetycznie:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciecierzycę bardzo lubię ale nie przyszło by mi do głowy zrobić ją na słodko. Fajny pomysł.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  6. ej WOW fantastyczny pomysł :) kurcze świetny naprawdę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. alez to musi byc pyszne:) pozdrawiam Malwi:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie zdrowe przekaski to swietna sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciecierzycę, a w miodzie jeszcze nie jadłam:) Skuszę się:)

    OdpowiedzUsuń
  10. kuszące kuleczki, przydałaby sie opcja kup teraz bo poza puszkowaną to w okolicy nie mogę znaleźć świeżej

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka ona jest fajna! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawa i smaczna wersja!

    OdpowiedzUsuń
  13. tez dzisiaj pieklam cieciorke ale nie na slodko ;p taka jeszcze przede mna, ale chyba jest pyszna ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie wypróbuję takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze nigdy nie jadłam ale najwyższa pora to zmienić :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Miód gryczany uwielbiam, a ciecierzycy na słodko nigdy nie próbowałam. Zapowiada się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczny pomysł. Konieczne muszę zrobić!
    POzdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy można użyc ciecierzycy z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej możesz użyć ciecierzycy zapuszkowanej. Trzeba ją tylko dokładnie osuszyć i zdjąć z niej błonki (te zapuszkowane z reguły mają ich sporą ilość)

      Usuń
  19. Moja mama uwielbia sobie coś skubać więc ją zaskoczę :D super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. A jak to cudo przechowywac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej zjeść w przeciągu 1-2 dni i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

      Usuń
  21. Chyba to pyszna słodkośc, ale... miód traci swoje zdrowotne własciwości w wysokiej temperaturze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, w temp. powyżej 50 stopni traci swoje właściwości. Jednak zdrowiu nie zaszkodzi, więc może nie popadajmy w paranoję.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.