wtorek, 29 stycznia 2013

Bułki z prażona cebulką

Bułki z prażona cebulką



Dziś w wirtualnej kuchni wraz z kilkoma blogerkami przygotowałyśmy pieczywo z dodatkiem cebuli. Cebulowe bułki to jedne z ulubionych mojego Połówka. Tym razem zamiast świeżej cebulki postawiłam na prażoną, która zalegała w kuchennej szafce. Bułeczki mają lekko chrupiącą skórkę, delikatny i aromatyczny miąższ.  Z pewnością Wam posmakują. 
Zerknijcie, jakie cebulowe cuda wyczarowały Gin, Mirabela, Chantel, Mopsik i Siaśka. 


Bułki cebulowe przepis


BUŁKI Z PRAŻONĄ CEBULKĄ

Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]

  • 3 szklanki mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek prażonej cebulki (czubatych)
  • 14 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g miękkiego masła
  • do posmarowania bułeczek: roztrzepane jajko*
Mąkę mieszamy z solą i cebulką. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę, miękkie masło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką . Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Z ciasta formujemy 6 bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko wysypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do napuszenia. Bułki nacinamy nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20-25 minut. Studzimy na kratce. 

* bułeczki można posmarować mlekiem lub wodą. 

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut


Bułki z prażoną cebulą

Polecam Wam także przepis na klasyczne bułeczki ze smażoną cebulką oraz na bułeczki cebulowe z czarnuszką.  

18 komentarzy :

  1. Ależ piękne!
    Takie z prażoną cebulką też kiedyś chciałabym zrobić, muszą smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnie zdjęcie jest niezwykle sugestywne, ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmmm, wyglądają tak pysznie!
    pozdrawiam
    6niebo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ przepiękne nacięcie :)
    uh, widać że chrupkie i doskonałe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne bułeczki! Pięknie nacięte i kształtne bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wyrosły, uwielbiam bułki z cebulką:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem czemu do tej pory nie upiekłam jeszcze bułek, lub chleba. Chyba czas będzie zacząć! A te z całą pewnością są pyszne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Niebo w gębie normalnie. bardzo smakowicie wyglądają. I jak zwykle piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. to pekniecia wrecz prosi sie o wgryzienie ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. Och, zjadłabym taką bułeczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam , muszą być pycha ! aromat cebulki nadaje pewnie przepyszny smak ;d

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, mniam .... śliczne i fajnie nacięte:) .... mi się naciecia jakoś zawsze rozpływają:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Sliczne, foremne, rumiane... No i na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne i kształtne bułeczki, choć ja zastąpiłabym prażoną cebulkę taką podsmażoną, bo za tą pierwszą nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe bułeczki :) też dzisiaj upiekłam z podsmażaną cebulką i makiem - pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. cudne te bułeczki, z tym, że ja muszę unikać drożdży ostatnio, więc poszukam podobnego przepisu na ciasto proszkowe. Wiem że nie będą takie wspaniałe, ale jak się nie ma co się lubi, to się robi tak aby polubić narzuconą rzeczywistość.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.