piątek, 14 grudnia 2012

Zupa z zielonego groszku i ricotty

Zupa z zielonego groszku i ricotty


Od dłuższego czasu miałam ochotę zrobić zupę z zielonego groszku. Obłędnie zieloną i wiosenną, na przekór panującej za oknem pogodzie. Zupa niekoniecznie pasuje do zimowej aury, jest lekka i delikatna w smaku, idealnie sprawdzi się jako przystawka. Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam taką koloroterapię na talerzu :)


ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU I RICOTTY

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 600 g mrożonego groszku
  • 70 g ricotty
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Pora kroimy wzdłuż na pół a następnie siekamy w cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy. Obrywamy igiełki rozmarynu, siekamy. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i czosnek. Smażymy przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy gorący bulion i rozmaryn. Gdy płyn zacznie się gotować, wrzucamy groszek, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkość (mrożony groszek powinien się ugotować po około 3 minutach). Zdejmujemy z ognia, dodajemy ricottę, miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Czas przygotowania: 10 minut

14 komentarzy :

  1. Wygląda pysznie i optymistycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosenna zieloność aż bije po oczach. Mąż zajrzał mi przez ramię i stwierdził, że wygląda jak zmiksowany ufoludek ;) Ale taki apetyczny. Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  3. oj tak! takich kolorów właśnie teraz mi trzeba :) śliczna i apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. gdziekolwiek jest ricotta musi byc pysznie ;)

    i bardzo dobry nowy naglowek hehe

    OdpowiedzUsuń
  5. ma taki optymistyczny kolor..

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiosna zimą, cudowny kolor:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupa wygląda przepysznieeee:))) zjadłabym taką miseczkę... albo i dwie?:))) Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ kolory! Gdybym zobaczyła taką zupę na talerzu, w zimny zimowy dzień, to od razu uśmiech pojawiłby się na mojej twarzy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. piękny kolorek, zupka przepięknie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobilam zgodnie z przepisem i wyszlo okropne i mdle... Smakowalo jak groszek wiec przyprawilam ziolami ale nie pomoglo zupelnie. Jak posolilam to juz bylo za slone. Jedynie wieksza ilosc czosnku i grzanki spowodowaly, ze to bylo zjadliwe i to tylko dla mnie bo skoro zrobilam to juz zjadlam. Jutro sprobuje dolac wody, moze troche pomoze. Nie krytykuje przepisu ale najwyrazniej nie przepadam za tak groszkowa zupa. Przecenilam swoje mozliwosci myslac, ze lubie groszek jako gwozdz programu a nie jedynie dodatek :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaku tej zupie nadaje dodatek sera oraz sam bulion warzywny, który musi być dość esencjonalny (ja swój gotuję zazwyczaj przez około 2 godziny i dodaję sporo ziół). Albo bulion był zbyt lekki, albo tak jak piszesz nie pod drodze Ci z mocno groszkową zupą :)

      Usuń
  11. Dzień dobry! Właśnie zrobiłam zupkę i uważam, że jest pyszna! Jako dodatek - grzaneczki ziołowe (z białego zwykłego chleba) na oliwie z oliwek. Pychotka! Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego dnia. Paulina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.