niedziela, 16 grudnia 2012

Tatar z pieczarek

Tatar z pieczarek


Dziś propozycja idealna dla miłośników pieczarek, mianowicie tatar z pieczarek. Potrawa ta może stanowić alternatywę dla mięsnego tatara dla osób będących na diecie wegańskiej. Możemy ją też podać jako dodatek do zimnych mięs. Jeśli lubicie połączenie pieczarek z octem balsamicznym, z pewnością przypadnie Wam ten niecodzienny tatar do gustu.


TATAR Z PIECZAREK

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g pieczarek (obranych, bez ogonków)
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Pieczarki siekamy w drobną kostkę. Dodajemy czosnek, mieszamy całość z octem balsamicznym. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Całość odkładamy do lodówki na 30 minut lub dłużej (możemy odstawić na całą noc). Przed podaniem pieczarki wyjmujemy marynaty i mieszamy  z posiekaną natką pietruszki. Podajemy z pieczywem lub jako dodatek do potraw. 

Czas przygotowania: 30 minut

16 komentarzy :

  1. Bardzo ciekawa, smakowita przystawka!

    OdpowiedzUsuń
  2. O prosze, przepis jak znalazl na moje pieczarki w lodowce, ktore czekaja na lepszy dzien :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oryginalna Twoja wersja tatara, można gościom podać jako odmianę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadam za pieczarkami i na pewno wypróbuję Twojego tatara :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ocet balsamiczny strasznie pasuje do pieczarek ;)

    fajny sposob na taka troche polska przystawke ;p proste skladniki a wyglad nowoczesny.

    OdpowiedzUsuń
  6. No moja droga trafiłaś w samą dziesiątkę z tym tatarem :) Musi być Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo wreszcie jakiś tatar, który chętnie zjem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa propozycja, super pomysł na smaczną przekąskę:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne, ja bardzo lubię takie połączenie. Prezentuje się na talerzu bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bardzo smakowicie:)))) skusiłabym się!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi sie podoba! Idealny starter na wigilijna kolacje.

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy01 maja, 2014

    A czym zastapić ocet balsamiczny i czy pieczarki można jesc na surowo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego octu nie zastąpisz niczym innym. A pieczarki owszem, na surowo. Zamarynowane w occie nabierają zupełnie innego smaku.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.