sobota, 1 grudnia 2012

Tarta z pieczarkami i ricottą

Tarta z pieczarkami i ricottą



Tematem przewodnim dzisiejszego wspólnego gotwania są wytrawne tarty. Moja powstała pod wpływem zawartości lodówki, mianowicie ciasta francuskiego i ricotty, których data ważności zbliżała się ku końcowi. Efekt końcowy okazał się bardzo smaczny. 
Zapraszam Was także do zapoznania się z innymi wariacjami na temat wytrawnych tart do MaggieMirabelkiMopsikaChantel i Bartoldzika. 




TARTA Z PIECZARKAMI I RICOTTĄ

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g ricotty
  • 2 nieduże jajka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 100 g małych pieczarek, obranych, pokrojonych w plasterki
  • 1 żółtko do posmarowania brzegów
Igiełki rozmarynu drobno siekamy. Ricottę miksujemy z jajkami na gładką masę. Doprawiamy pieprzem, odrobiną soli, mieszamy z rozmarynem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy płat ciasta, podwijamy brzegi, ciasto smarujemy masą z ricotty, układamy na niej pieczarki. Ranty smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną zimnej wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej 15 minut.

Czas przygotowania: 30 minut




13 komentarzy :

  1. Te pieczarki, ulozone w rownych, karnych rzadkach, dodaja jej uroku!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne! takie pieczarki to ja uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie myślałam, że pieczarki mogą wyglądać dekoracyjnie... aż do tego momentu, gdy zobaczyłam Twoją tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarty z pieczarkami jeszcze nie robiłam, ba na cieście francuskim także, chyba wykombinuję coś na bazie Twojego przepisu. Tak jak pisze Mirabelka, pieczarki wyglądają super w Twojej tarcie.

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham ricotte *.*

    i se pieczarki prawie jak wisienki na torcie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda, tak bardzo starannie, pewnie przez to ułożenie pieczarek

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmmm jak apetycznie:) pycha ta tarta!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szybka i przyjemna, super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. PIĘKNA!I na pewno pyyyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pięknie, można by z niej zrobić magnes na lodówkę i człowiek robiłby się głodny jeszcze przed jej otwarciem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. My zrobiliśmy wersję dodatkowo z chorizo (ja jestem wyjątkowo mięsnym typem ;)). Pięknie się podpiekło i zrobiło cudonie chrupiące. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.