środa, 12 grudnia 2012

Orzechowe gwiazdki

Orzechowe gwiazdki


Dziś chciałabym się podzielić z Wami kolejnym pomysłem na świąteczne ciastka. Jeśli lubicie smak orzechów, z pewnością przypadną Wam one do gustu. Są kruche i delikatne, smakują idealnie ze szklaneczką gorącej czekolady lub mleka. Serdecznie Wam polecam!


ORZECHOWE GWIAZDKI

Składniki (na około 30 sztuk):
  • 90 g orzechów laskowych, obranych i zmielonych
  • 95 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 80 g zimnego masła
  • 2 żółtka 
  • cukier puder do posypania ciastek
Orzechy mieszamy z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem z mąką. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy do niej 1 łyżeczkę zimnej wody, jeśli zbyt mokra, podsypujemy lekko mąką i zagniatamy). Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm. Przy pomocy foremki wycinamy gwiazdki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. Pozostawiamy na blasze na 5 minut, a następnie przenosimy na kratkę. Ciastka po upieczeniu będą miękkie, później stwardnieją. Gdy ciasteczka ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Ciasteczka łatwo się przypalają. Jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje, wówczas pieczcie je w temp. 160 stopni przez około 13 minut. Odradzam pieczenia ich z termoobiegiem.

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

* w wersji bezglutenowej możecie użyć w całości mielonych migdałów, prawdopodobnie trzeba będzie ich dodać odrobinę więcej wagowo, aniżeli mąki


21 komentarzy :

  1. Ja lubię orzechy, więc łapię za ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a laskowe można podmienić też na inne ulubione orzechy, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam orzechowe ciastka. A serwetke masz sliczna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne ciasteczka, poproszę kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. porywam kilka sztuk do schrupania :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie śliczne i jakby były śniegiem oproszone :)

    OdpowiedzUsuń
  8. takie klimatyczne ,świąteczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. smaczne , pyszne i zdrowe ciacha świąteczne ;d

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam orzechowe wypieki:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Kwintesencja świąt. :) I te zdjęcia. Malwiś rozwijasz się szaleńczo.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudne :) Od razu w głosie słyszę jak Frank Sinatra śpiewa:
    "Oh the weather outside is frightful....
    let it snow, let it snow, let it snow."

    OdpowiedzUsuń
  13. Smaczne takie gwiazdeczki! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  14. nasze łapulki zdolne <3 ja dziś kupiłam pyłkowy barwnik blado żółty, mam zamiar waniliowe herbatniczki żółciutkim lukrem zrobić... a orzechowych jeszcze nie robiłam, ale co się dziwić, faza ciasteczek naszła mnie dopiero niedawno ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam wszystko, co orzechowe. Wspaniale ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastycznie wyglądają,zrobię je w weekend z orzechami włoskimi:)))Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pieknie, juz kompletuje liste wypiekow swiatecznych! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.