sobota, 8 grudnia 2012

Marcepan

Marcepan


W okresie poprzedzającym święta przygotowuję zawsze domowy marcepan. Przepis jest niezwykle prosty, a cała czynność zajmuje dosłownie chwilę. W tym roku dodałam do niego ekstrakt migdałowy, który nadał masie jeszcze przyjemniejszego aromatu. Marcepan jest jedną z ulubionych słodkości mojej Mamy. Podobnie, jak w ubiegłym roku, zamierzam przygotować dla niej trufelki marcepanowe oraz śliwki w czekoladzie z marcepanem. 


MARCEPAN

Składniki:
  • 100 g migdałów, obranych i drobno zmielonych
  • 60 g cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 25-30 ml amaretto
  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego (lub 2-3 krople olejku)
W misce łączymy migdały z cukrem pudrem. Dodajemy ekstrakt i amaretto (25 ml) i wyrabiamy ugniatając. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy pozostałe amaretto, jeśli zbyt mokra, lekko podsypujemy ją cukrem pudrem i ponownie wyrabiamy. Z masy formujemy mały bochenek, zawijamy w folię aluminiową. Przechowujemy w lodówce. Masę można barwić przy pomocy barwników spożywczych i przygotować z niej ozdoby. Można jej użyć do przygotowania ciastek z marcepanemtrufli, oraz śliwek w czekoladzie. 

Czas przygotowania: 10 minut

17 komentarzy :

  1. ślinka mi cieknie na taki domowy marcepanek:) mmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. i to jest naprawdę takie proste? ja uwielbiam marcepan, więc mogłabym jeść go na kilogramy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba, że nie przypomina marcepanu sklepowego, to znaczy nie ma konsystencji pasty, tylko widać w nim kawałeczki migdałów. Moim zdaniem to ogromny plus. Może i ja w tym roku się skuszę?

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale, w tym roku zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłem domowego, kiedyś się strasznie przejadłem marcepanem i od dawna go nie jadłem, ale w tym roku chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja myślała,że marcepan to jakiś skomplikowany przepis a tu ku mojemu zdziwieniu nie :))

    OdpowiedzUsuń
  7. wow!!! Koniecznie robię koniecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę zrobić! *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. O! i to jest prawdziwy marcepan! Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie sądziłam, że marcepan jest tak prosty do wykonania!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Faktycznie banalnie proste! Cos mi sie zdaje, ze bede musiala przetestowac.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mogę czymś zastąpić amaretto? Mam wszystkie składniki, poza nim i nie wiem czy specjalnie wybierać się do sklepu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć po prostu wody. Z amaretto będzie smaczniej, ale jeśli masz tylko zużyć odrobinkę do tego przepisu i odstawić do szafki, to nie ma sensu kupować.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.