sobota, 29 grudnia 2012

Kurczak w płatkach owsianych

Kurczak w płatkach owsianych


Bardzo rzadko przygotowuję kurczaka panierowanego, jednak ostatnio Połówek miał wielką ochotę na mięso właśnie w takiej postaci. Postawiłam na niezawodne płatki owsiane, które często wykorzystuję do pieczenia ciastek lub przygotowania domowej granoli. Mięso w takiej postaci jest miłą alternatywą dla klasycznych filetów panierowanych w bułce tartej. 



KURCZAK W PŁATKACH OWSIANYCH

Składniki (na 4 porcje):
  • 4  piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • 1 duże jajko, roztrzepane widelcem (lub dwa średniej wielkości)
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki zielonej czubricy
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • do obtoczenia płatki owsiane
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Do jajka dodajemy oregano, czubricę i słodką paprykę. Piersi zanurzamy w jajku a następnie dokładnie obtaczamy w płatkach. Smażymy na rumiano z obu stron na patelni. Podajemy z lekką sałatką z roszponką i fetą. 
Do obtoczenia kurczaka można użyć płatków wymieszanych z otrębami pszennymi lub żytnimi, bądź z bułką tartą.




Czas przygotowania: 15 minut

13 komentarzy :

  1. Bardzo lubię panierkę z płatków. Do kury pasuje idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje i zapewne tez tak smakuję. Przepis zapisuje, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię też kiedyś robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kukurydziane kiedyś były teraz chyba czas na owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna alternatywa dla tradycyjnej panierki. Moja mama czasami lekko rozdrabnia płatki owsiane blenderem, dzięki czemu panierka lepiej trzyma się kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej panierki jeszcze nie próbowałam, a prezentuje się kurczaczek pysznie. A gdzie taki mały tażin kupiłaś?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm taką panierkę to chętnie zjem z kurczakiem ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurczaka w płatkach owsianych nie próbowałam, ale polecam w panierce z najbardziej zwyczajnych cornflakes'ów. Też bardzo dobre, a zawsze jakaś różnorodność ;)
    Pozdrawiam serdecznie i zabieram się za oglądanie Twoich kolejnych zdjęć - świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna panierka , muszę takiej spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajny przepis i ogólnie cały blog. Gratulacje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. dziękujemy za dodanie zdjęcia tych pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyszedl pyyszny!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly