poniedziałek, 17 grudnia 2012

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Przepis na kapustę z grzybami
Kapusta z grzybami 
Kapusta z grzybami to niezwykle proste w przygotowaniu danie, które w moim domu jest obowiązkowym elementem wigilijnego stołu. Najlepiej smakuje wzbogacona o dodatek  suszonych prawdziwków lub podprawków. Smak kapusty wigilijnej jest w głównej mierze uzależniony od użytego produktu. Kapusta powinna być dobrej jakości, kiszona w sposób naturalny i bez dodatku konserwantów. W składzie dobrej jakości kapusty znajdziecie jedynie kapustę i sól, pamiętajcie więc zerknąć na opakowanie lub dopytać sprzedawcę o skład.

Każdy ma swój własny przepis na wigilijną kapustę. Ja lubię, gdy jest dość kwaśna, dlatego nigdy nie płuczę kapusty. Profanacją jest dla mnie też wzbogacenie kapusty z grzybami o zasmażkę. Ale co dom, to inny przepis i tradycja. 

Wigilijna kapusta z grzybami

KAPUSTA Z GRZYBAMI

Składniki na kapustę wigilijną:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków)
  • 1 duża cebula, obrana, posiekana w drobną kostkę (lub 2 średnie)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
Jak zrobić kapustę z grzybami?

Grzyby zalewamy 4 szklankami wody i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy przez około 20-30 minut, aż będą miękkie. Płyn z gotowania grzybów przecedzamy przez sito (by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń z grzybów), grzyby odkładamy do miseczki.

Kiszoną kapustę odciskamy (jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać, ja tego nigdy nie robię), siekamy w mniejsze kawałki. W garnku umieszczamy kapustę, wlewamy wodę z grzybów. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.  Kapustę gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 45-60 minut lub do momentu aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu należy ją przemieszać.

Grzyby siekamy. Cebulę rumienimy na oleju. Do kapusty dokładamy grzyby i cebulę,  doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, podgrzewamy przez kilka minut. Kapusta z grzybami najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Kapustę z grzybami możecie wykorzystać jako farsz do pierogów, uszek, pasztecików, bułek, krokietów

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut



Kapusta z grzybami 


Czas przygotowania: 1 godzina

19 komentarzy :

  1. u mnie tez w tym roku kapusta króluje :) i pierogi i sama w sobie tylko na bogato, z miodkiem pitnym, śliwkami i rodzynką :) ale ta Twoja pyszna musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię taką kapuchę bardzo podobnie. Zasmażka? Pierwsze słyszę :D
    Bardzo apetycznie wygląda ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety widziałam przepisy z użyciem zasmażki;/

      Usuń
  3. oj tak, pychota jakich malo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też lubię taką najprostszą kapustkę z grzybami, ale jeszcze dodaję do niej majeranek suszony, a na koniec duszenia posypuję świeżym... Kocham połączenie kapusta-grzyby-majeranek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj w miejsce majeranku dać cząber ;-)) lub zmniejsz ilość majeranku i dodaj cząber, ale już po odstawieniu(!!) z ognia

      Usuń
  5. Uwielbiam, najbardziej smakuje mi mamina :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie jakakolwiek potrawa z kapustą kwaszoną, z dodatkiem zasmażki jest profanacją, tak samo jak np. pomidorowa zabielana mąką dodaną do śmietany.

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm az ślinka cieknie :) u mnie kapusta jest tylko w pierogach i krokietach ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. O jak dużo grzybów, tak jak lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja również kapustę robię bez zasmażki, ale doprawiam rozmarynem - jest jeszcze bardziej aromatyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja i kapusta... no coz, nie lubimy sie specjalnie ;) Ale podejrzewam, ze Mezczyzna za takie danie by mnie ozlocil :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O same świąteczne przepisy na blogach królują:)
    Ja będę mieć uszka z grzybami do barszczu czerwonego. Kapustka odpada.

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis,zrobię taką kapustę w sobotę aby móc w poniedziałek rano zrobić pierogi:)))Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam uwielbiam!:) Robie na Wigilie i jemy ze smazonym karpiem:) Obowiazkowa na stole w tym dniu:)

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie w rodzinnym domu zawsze była taka kapustka z pieczarkami, muszę wypróbować Twoją wersję w przyszłym roku!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.